Днес от 15 ч. кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария

...
Днес от 15 ч. кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария
Коментари Харесай

Има + 8 гласа за правителство и 3 ресора за ДПС?

Днес от 15 ч. претендентът за министър председател на ГЕРБ/СДС Мария Габриел връща първия мандат на президента Румен Радев. До последния миг обаче няма изясненост дали кабинетът и ще мине в Народно събрание.

С обещаната към този момент поддръжката от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ (вчера вечерта обаче Слави Трифонов разгласи, че няма да поддържа кабинет на ГЕРБ), експертното държавно управление на Габриел би си осигурило 116 гласа, което е с 5 по-малко от нужните 121 за обикновено болшинство. В политическите среди се приказва обаче, че има обезпечени още 8 гласа, без конкретизиране от кои ПГ. В залата планувано може и да липсват депутати. 


Напомняме, че държавно управление може да падне единствено със 121 гласа, само че пък в допустимо да бъде определено нормално болшинство с над половината от присъстващите.

Габриел към този момент е направила систематизиране на броя министерски кресла измежду трите обединения, които ще поддържат кабинета ѝ. По информация на 19’ евродепутатът на Движение за права и свободи Илхан Кючюк може да оглави външно, което е едно от най-ключовите в Министерски съвет. Съпартийката му в Екологичен потенциал Искра Михайлов, която към този момент беше министър при Орешарски би трябвало отново да поеме околната среда и водите. Станислав Анастасов от Движение за права и свободи, който я наследи за 1 месец в края на същия кабинет през 2014 година в този момент може да подхване електронното ръководство.

" Предполагам, че Движение за права и свободи ще имат 3-4, 5 министри най-вече, до момента в който Има Такъв Народ ще имат, да кажем, 2, тъй като групата им е най-малка. От 20 министри сред 13 и 15 ще бъдат на ГЕРБ, а останалите ще бъдат на съдружните сътрудници. Те не са и съдружни сътрудници, тъй като няма коалиция, а на подкрепящите партии ”, загатна пред bTV в неделя депутатът Делян Добрев от ГЕРБ.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР