Днес от 13:30 часа в пресклуба на БТА в град

...
Днес от 13:30 часа в пресклуба на БТА в град
Коментари Харесай

Сдружение Граждани + ще представи работата си по проекта Новите граждани на България

Днес от 13:30 часа в пресклуба на Българска телеграфна агенция в град Варна съдружие " Граждани + “ ще организира конференция, в която ще показа работата си по плана " Новите жители на България “, оповестиха уредниците . Проектът цели да подкрепи действителното замесване на украинските бежанци в публичния живот, да ги  насърчи и овласти да се усещат равностойни и потребни участници в обществения и културен живот на обитаемоте места и райони, където обитават.

Представители на сдружението и на украинската общественост в района на Добрич, ще опишат за извършените срещи в Добрич и Кранево през миналата седмица, на които бяха споделени най-тревожните проблеми за бежанците, свързани с неизвестността по отношение на тяхното бъдеще.

В рамките на срещата е било разисквано, по какъв начин да преценяват какъв статут би бил най-полезен за тях, по какъв начин да устроят децата си в детска градина, по какъв начин да се записват при персонален доктор, по какъв начин да се обезпечат медикаменти за хронично болните и така нататък

Разбира се, това са единствено част от въпросите, които интересуват хората.

И значителният проблем, който може и да обезсмисли всички опити на структурите на гражданския бранш да бъдат потребни в тази обстановка – казусът с преместването. Той поражда също доста въпроси: Къде ще живеят украинските бежанци след 15 ноември? Защо, откакто към този момент са минали сложен интервал на акомодация в местата, където живеят, в този момент би трябвало да бъдат разселвани?

Как освен това състояние, да запазят душeвността на децата си и по какъв начин да предпазят възрастните и болните? Наистина ли преместването ще бъде на два стадия, като първо ще бъдат събирани със стотици в спортните зали и по-късно извозвани до избраните бази?

Какво въобще е основанието за преместването им – в случай че до 15 ноември страната заплаща избрана сума за човек дневно, то в другите бази по-малко ли ще заплаща? Колко по-малко? По-лошо ли ще ги хранят, по-лоши ли ще бъдат изискванията? Ще имат ли интернет незабавно, с цел да не прекъсват децата им занятията си в украинската учебна система?

Такива наболели за общността на украинските бежанци тематики, както и други, рутинни, свързани с идния план ще обсъдим на конференцията във Варна.

Проектът " Новите жители на България " се извършва с финансовата поддръжка на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР