Днес от 12.00 часа в Дом на киното може да

...
Днес от 12.00 часа в Дом на киното може да
Коментари Харесай

Препоръчваме ви: Реставрирани копия на творбите на братя Люмиер

Днес от 12.00 часа в Дом на киното може да да се насладите на реставрирани копия на творбите на братята Огюст и Луи Люмиер.

Работници излизат от фабрика, пресичайки пътя един на различен, до момента в който се прибират по домовете си, и таман преди портала да се затвори, някой се пробва да влезе вътре... Лодка дебаркира и разтоварва добре облечените си пътници… Работници бутат огромна тухлена стена, последният излишък от неразбираема конструкция, до момента в който тя не рухне.

Тези елементарни моменти, снимани на кино от братята Люмиер – изобретателите на киноапарата, стават все по-безценни предвид на културната и софтуерна еволюция от последния век. При все, че събитията, уловени от Люмиер на целулоидната лента, са олицетворение на баналното всекидневие във времето, когато са снимани, историческата мяра ги демонстрира като основите на най-популярната форма на изкуството в последните 120 години. Наследството на Люмиер не бе изключително известно до през днешния ден. А в този момент, с " Люмиер! ", се вдъхва нов живот на най-старите движещи се облици в света.

Тази компилация включва 98 къси филмчета, снимани от братята, реставрирани за цифрова презентация и показани с обич от киноисториците Тиери Фремо и Бертран Таверние. Проницателният и занимателен роман на Фремо разкрива процеса, посредством който пионерите са достигнали до основаването на тези иконични изображения, и наблюдава забележителното им въздействие. Братя Люмиер, дружно с Фремо и Таверние, ни придвижват във времена, когато гледането на кино е било знамение, имащо малко общо с компютърната графика или специфичните резултати. Тази въодушевена селекция предлага дълго жадувано възобновление за душата на киноманите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР