Днес от 11 часа, пред паметника на революционера до Градските

...
Днес от 11 часа, пред паметника на революционера до Градските
Коментари Харесай

Русенци отбелязаха 115 години от гибелта на Стефан Караджа

Днес от 11 часа, пред паметника на революционера до Градските хали, по традиция бе маркирана годишнината от гибелта на българския народен воин Стефан Караджа. Събитието бе проведено взаимно от НЧ " Стефан Караджа ", Национално сдружение " Традиция " клон Русе и Община Русе.

Кметът Пенчо Милков се обърна с думите: „ Надявам се този патриотичен пламък, с който сме закърмени, да ни дава храброст, кураж и мощна любов, без значение с какво сме се захванали “.

Представител на Русенската Света митрополия отслужи заупокойна молитва, а музикантите и артистите от пенсионерски клуб „ Надежда “ развълнуваха публиката със своите патриотични осъществявания.

В края на церемонията десетки жители сервираха венци и цветя в чест на героя.

Стефан Караджа взе участие в Първата и Втората българска легия и се бори в голям брой боеве за освобождението на България. Почива на 30 юли 1968 година от раните си в Русенския затвор, откакто е покорен от турските войски. Гробът му се намира в Парка на възрожденците в Русе, а тленните му остатъци са пренесени в Пантеона на Възрожденците, където могат да бъде открити и до през днешния ден.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР