Днес от 11:00 часа в няколко града в страната ще

...
Днес от 11:00 часа в няколко града в страната ще
Коментари Харесай

Днес тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Днес от 11:00 часа в няколко града в страната ще бъде извършен тест на Националната система за ранно предизвестие и обявяване /НСРПО/ и системата BG-Alert. Това бе оповестено от Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ /ГДПБЗН/ на.

Тестът има за цел да ревизира техническото положение на системите и да образова популацията да разпознава сигналите и известията, които се излъчват в случаи на действителни бедствия или спешни обстановки.

Как ще протече пробата?

По време на теста, посредством акустичните устройства на НСРПО, ще бъде излъчен народен сигнал за паника и завършек на паниката. Освен това, в тренировката ще бъдат включени местни системи за обявяване, интегрирани към НСРПО в обекти, които основават риск от пораждане на злополучие. Това ще разреши да се ревизира тяхната функционалност и сдържаност при действително задействане.

Тестовете ще се проведат на територията на огромните градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, както и в редица други обитаеми места, в това число 30-километровата зона към АЕЦ „ Козлодуй “.

Тест на системата BG-Alert

Освен НСРПО, през днешния ден ще бъде тества и системата BG-Alert, която ще популяризира известие до мобилните устройства на жителите на територията на цялата страна. Съобщението ще съдържа текст на български и британски език и ще бъде съпроводено от характерен тон и/или осцилация. Тестовите известия могат да бъдат задействани или деактивирани от потребителите посредством настройките на мобилните им устройства, като подробни указания са налични на формалния уебсайт на системата.

Целта на тестванията

Основната цел на тези проби е да се увеличи информираността на популацията и да се обезпечи подготвеност за съответно реагиране при действителни закани. Представители на Министерство на вътрешните работи подчертаха значимостта на по-ясни правила за задействане на системата BG-Alert, изключително когато тя се употребява от локални и държавни управляващи в изключителни обстановки.

За жителите, които желаят да се уверят в вярното действие на техните мобилни устройства за приемане на вести от BG-Alert, предлага се да посетят формалния уебсайт на системата за повече информация и указания по отношение на настройките.

Важността от разговора и обяснението на разпоредбите в развъждането на децата

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР