Днес от 10:30 часа жителите на Стара Загора и околните

...
Днес от 10:30 часа жителите на Стара Загора и околните
Коментари Харесай

Зелена среда и чист въздух: Днес се даряват 18 000 дръвчета в Стара Загора

Днес от 10:30 часа жителите на Стара Загора и близките региони ще станат очевидци на едно значимо събитие, проведено от Гората.бг и Никола Рачев. Те ще подарят 18 000 плодни , медоносни и паркови дръвчета, подкрепяйки своята задача за основаването на по-зелена и устойчива среда .

Мероприятието ще се организира до паркинга на стадион Берое , в Парк „ Аязмото “, където всеки искащ ще има опцията да получи гратис дръвчета за засаждане . Сред предлаганите типове са кайсии, сливи, дюли, ябълки, смокини, махалебки /дива череша/, орехи, както и медоносни липи, червен дъб, явор, люляци, акация и малини. Целта е да се подкрепи освен природата, само че и пчелните популации с медоносни дървета , да се обезпечи плод за хората и животните, и да се направи районът по-красив и чист.

Тази самодейност е част от амбициозната цел на Гората.бг да засадят общо 5 милиона дървета в България до 2025 година. Към момента са засадени над 2.75 милиона, а този сезон възнамеряват още 1 милион дървета. Това изпитание освен усъвършенства качеството на въздуха и биоразнообразието, само че и възпитава общността в почитание към природата и смисъла на залесяването.

Участниците в събитието са призовани да засаждат дръвчетата законно и на подобаващи места , да положат грижи за тяхното оцеляване и да не продават получените дръвчета. Освен това се чака те да споделят фотоси от засаждането в обществените мрежи, с цел да вдъхновят още хора към присъединяване в тази благородна идея.

Предлаганите фиданки са с размери от 40 до 130 см, оптимални за елементарно засаждане и прихващане, като има и по-големи, достигащи до 2 метра. Някои от плодните типове са непосредствено плододаващи, до момента в който други, като ябълките и черешите, са подложни и изискват облагородяване.

Вчера доброволци и другари от Zonta Club Stara Zagora също засадиха 400 борчета за по-зелена среда и чист въздух в града .

С такива събития освен се способстват за зеления образ на Стара Загора и района, само че и се ускорява осведомеността по отношение на значимостта на залесяването и опазването на природата . Призовават се всички да се причислят към тях в това зелено странствуване, дружно да посрещнем бъдещето с повече дървета и по-чиста планета.

Бъдете част от тази добра самодейност, засаждайте за по-зелено на следващия ден !

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР