Днес от 10:30 ч. ВКС ще гледа наказателното дело срещу

Днес от 10:30 ч. ВКС ще гледа наказателното дело срещу ...

Делото за убийството на Чората влиза отново в съда

Днес от 10:30 ч. ВКС ще гледа наказателното дело срещу Мирослав П., Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. за убийството на Ангел Димитров, известен като , съобщава БГНЕС. Делото е образувано след решение на петчленен състав на Върховния касационен съд, с което по реда на възобновяването е отменено постановеното решение от 2018 г. на ВКС и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на касационната инстанция, съобщиха от съда.
С първоинстанционната присъда от 2008 г. на Софийския военен съд подсъдимите са признати за виновни в извършването на престъпление - убийство, извършено от лица от състава на полицията и с особена жестокост, като са им наложени наказания: на Мирослав П. – 18 години „лишаване от свобода“, а на Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. за всеки поотделно – 16 години „лишаване от свобода“.

Решават до месец за възобновяване на делото Чората Решават до месец за възобновяване на делото "Чората"
До месец ще стане ясно дали Върховният касационен съд ще възобнови делото за убийството на Ангел Димитров - Чората. Искането на главни...
С въззивното решение от 2016 г. на Военно-апелативния съд подсъдимите са признати за виновни в това, че като извършители и лица от състава на полицията при изпълнение на службата си, самостоятелно са причинили смърт по непредпазливост на Ангел Димитров, като за всеки един от тях поотделно наказателното преследване е прекратено поради изтекла абсолютна давност. С решението подсъдимите са признати за невиновни и оправдани по първоначално повдигнатото им обвинение. Със същия въззивен съдебен акт първоинстанционната присъда е изменена в гражданско-осъдителната ú част и е потвърдена в останалата ú част.
При третото поред касационно разглеждане с решението по наказателно дело от 2018 г. на ВКС изцяло е отменено решението от 2016 г. на Военно-апелативния съд. Със съдебния акт на върховните съдии е изменена първоинстанционната присъда на Софийския военен съд, като подсъдимите са оправдани по квалифицирания признак убийството да е извършено с особена жестокост. Намалени са наложените спрямо подсъдимите наказания – от 18 години на 7 години „лишаване от свобода“ за Мирослав П. и от 16 години на 7 години „лишаване от свобода“ за Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. Присъдата е потвърдена в останалата част.

Източник: actualno.com