Днес от 10:00 часа започват олимпийските квалификации по борба в

...
Днес от 10:00 часа започват олимпийските квалификации по борба в
Коментари Харесай

На живо от Истанбул: Мощен Айк Мнацаканян спечели трета квота за България за Олимпиадата!

Днес от 10:00 часа стартират олимпийските квалификации по битка в Истанбул. Това е финален късмет за нашите представители да завоюват виза за игрите в Париж през лятото. Лошата вест е, че огромните ни звезди Кирил Милов и Едмонд Назарян са контузени и пропущат олимпиадата. 

До момента имаме две квоти - на Семен Новиков и Биляна Дудова. 

Както към този момент писахме, Недялко Петров стартира с Жустас Петравичиус (Литва) при 60-килограмовите.

Другият дебютант в отбора Калоян Иванов ще излезе против киргизстанеца Узур Джузурбеков в категория до 97 кг.
 Снимка 664241
Източник:

Опитният Айк Мнацаканян ще започва против младия испанец Маркос Санчес при 77-килограмовите. 

Абу-Муслим Амаев пък изтегли най-тежък жребия. Неговият съперник на старта е египтянинът Мохамед Ибрахим Елайед, трети от олимпийските игри Токио 2020, в категория до 67 кг.

Първите трима взимат квоти. Полуфиналните срещи, които обезпечават визи за Париж 2024, стартират от 18:00 часа. Битките сред бронзовите медалисти са на идващия ден. Победителите от тях също взимат квота за олимпийските игри.

Отборът ни ще бъде подсилен от легендата Армен Назарян, който е тук в Истанбул. Както и от Али Моллов. До борците ни е и Гриша Ганчев - главен спонсор на този спорт в България. Тримата ще бъдат в залата. 
 Снимка 664173
Източник:

Ето кои ще бъдат нашите представители: 

В категория до 60 кг на класическия жанр ще излезе Недялко Петров, пети на европейското за мъже през 2018-а.

Дебют на сходен конгрес ще направи и Калоян Иванов, който ще започва във вакантната от Кирил Милов категория до 97 кг.

На тепиха при 77-килограмовите се връща Айк Мнацаканян, трети в света и в Европа.

А при 67-килограмовите ще излезе Абу Муслим Амаев, повторен бронзов медалист от европейски шампионати.
 Снимка 664176
Източник:

В свободния жанр в тежка категория до 125 кг ще излезе Георги Иванов, който на предходната подготовка в Баку през април, дебютира при класиците, само че не съумя да завоюва квота. По-рано този сезон европейският първенец до 23 година стана първи на " Дан Колов " и завоюва златния пояс.

При 74-килограмовите ще започва Рамазан Рамазанов, трети в света и втори в Европа, а в по-горната категория до 86 кг ще спори неговият брат Магомед Рамазанов, който от този сезон се състезава за България.

В своите категории олимпийските квоти ще нападат опитните Георги Вангелов (57 кг), пети от игрите Токио 2020, и Микяй Наим, европейски вицешампион и притежател на златния пояс " Дан Колов " от 2021-а.
 Снимка 664174
Източник:

При дамите Юлияна Янева ще направи дебют в по-горната за нея категория до 76 кг. През предходната година тя стана европейска шампионка при 68-килограмовите, а взе международната купа при 72-килограмовите през 2020-а.

Мими Христова ще направи нов опит да вземе виза в категория до 68 кг.

При 57-килограмовите ще започва Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка, а Миглена Селишка, №1 в Европа от 2020-а, ще излезе при най-леките до 50 кг.

Следете в ТОПСПОРТ представянето на нашите борци!

ЕТО КАК съдебна експертиза ПРЕДСТАВЯТ НАШИТЕ БОРЦИ:

Първи на тепиха излезе Абу-Муслим Амаев, който изтегли най-тежкия чоп. Негов противник беше Мохамед Ибрахим Елайед от Египет в категория до 67 кг. Амаев се бори мъжки, само че не съумя да направи поврат в последните секунди и загуби с 8:9 от третия на олимпиадата в Токио през 2020 година.
 Снимка 664253
Източник:

За голямо наше страдание, мачът на Недялко Петров в категория до 60 кг не се разви по никакъв начин добре. Той беше надвит с безапелационното 8:0 от Жустас Петравичус.
 Снимка 664266
Източник:

Злощастен беше стартът и на другия дебютант в тима ни - Калоян Иванов. Той имаше нелеката задача да се оправи с киргизстанеца Узур Джузурбеков. След като Иванов поведе с 1:0, в последна сметка загуби с 1:3 точки.
 Снимка 664249
Източник:

Първата победа за България в първия ден от олимпийските квалификации в Турция донесе опитният Айк Мнацаканян. В категория до 77 кг той губеше от испанеца Маркос Санчес с 0:1 точки, само че обърна до 3:1 и обра овациите на българската делегация.

По този метод Мнацаканян се класира на осминафинал. Съперник на Айк там беше унгарецът Золтан Левай. Той е бронзов медалист от европейското през 2023 година и сребърен от международното през 2022 година. Мнацаканян се бори като лъв! Съперникът му поведе с 1:0, а два пъти лекарите помагаха на нашето момче поради контузия на лицето.
 Снимка 664283
Източник:

Айк събра сили и обърна до 2:1. Точно, когато унгарецът беше останал без въздух, 1:31 минути преди края, още веднъж се наложи да се намесват лекарите. В последна сметка състезаващият се за нашата татковина спортист устоя до края и се класира на четвъртфинал.
 Снимка 664256
Източник:

Още по-трудно за Мнацаканян беше против литовеца Паулиус Галкинас, който поведе с една точка. Айк още веднъж сподели класа и с 1:1 се класира на полуфинал. Така той има два шанса за олимпийска квота. Ако стигне финала - сигурно ще има такава. Ако пък отпадне на полуфинал, ще има нов опит в борбите на бронзовите медалисти. Победителите в тях също отиват на Игрите в Париж лятото.

За благополучие, Айк съумя от първия път! Негов противник този път беше Руи Лиу от Китай. Той поведе с 1:0, само че след 1:1 Мнацаканян реализира задачата си и зарадва българите, печелейки трета наша квота за олимпиадата след Семен Новиков и Биляна Дудова. Така първият ден от шампионата в Истанбул приключи по съвършен метод за България!

АНГЕЛ ДОМУСЧИЕВ , делегат на ТОПСПОРТ в Истанбул, Турция. 
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР