Днес от 10.00 часа на Дондуков 2 президентът Румен Радев

...
Днес от 10.00 часа на Дондуков 2 президентът Румен Радев
Коментари Харесай

ПП връщат на Радев неизпълнен мандата

Днес от 10.00 часа на " Дондуков " 2 президентът Румен Радев ще одобри претендента за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по бройка парламентарна група в 48-то Народно заседание - " Продължаваме промяната " (ПП).

Припомняме, че на него според конституционната процедура връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент.

Без спор на 6 януари обаче народните представители отхвърлиха декларацията, препоръчана от Политическа партия, за установяване на предпочитаните национални цели и задания пред 48-то Народно заседание и ограниченията, нужни за тяхното реализиране. Така на процедура вторият мандат за сформиране на държавно управление, връчен от президента, остана несбъднат и следва той да бъде върнат.

В гласуването участваха 177 депутати. " За " декларацията гласоподаваха 63-а депутати - от Политическа партия и Демократична България, " срещу " бяха 84, " въздържали се " 30.

Третият мандат най-вероятно ще отиде в Българска социалистическа партия. Червените също възнамеряват да се опитат за следващ път да образуват държавно управление и ще водят диалози с останалите партии. Преди това обаче столетницата ще се събере на съвещание на Националния съвет, с цел да реши по какъв начин да работи и с кого да беседва, написа нюз.бг.

От в този момент се знае, че поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да се търси. Още преди няколко седмици Нинова не изключи поддръжка за третия мандат дружно с ГЕРБ.

Дали левицата и Политическа партия ще сближат позиции за опит за кабинет с третия мандат, не е ясно, само че напоследък разграничителните линии сред някогашните съдружни сътрудници се задълбочиха.

И Политическа партия и ГЕРБ обаче считат, че късмет за държавно управление има с трети мандат в ръцете на " Демократична България ". В президентството обаче такива настройки нямат.

И при завъртането на парламентарната рулетка през 2022 година, както и през 2021 година президентът Румен Радев връчваше третия мандат на Българска социалистическа партия, само че нито един път Корнелия Нинова не съумя да събере нужната поддръжка, с цел да образува държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР