Днес още сутринта в северозападните райони ще завали дъжд, съобщиха

...
Днес още сутринта в северозападните райони ще завали дъжд, съобщиха
Коментари Харесай

Времето в сряда: Жълт код за дъжд и силен вятър в 15 области в страната

Днес още сутринта в северозападните региони ще завали дъжд, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Обявен е жълт код за дъжд и мощен вятър в 15 области в страната.

До края на денонощието, с напредването на студения атмосферен фронт от северозапад на югоизток, превалявания ще има в съвсем цялата страна. В югоизточните региони преваляванията ще са по-късно вечерта и през нощта против четвъртък, като там е допустимо и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува леден въздух.
Максималните температури ще са в необятни граници: от 13°-15° в Северозападна България, където по здрач преваляванията ще стопират, до 23°-25° в югоизточните региони където през по-голямата част от деня ще духа югозападен вятър и ще има повече слънчеви часове. В София оптималната - към 15°.

Жълт код за дъжд и мощен вятър е разгласен в половин България. Кодът за евентуално рисково време е в действие за 15 области.

В Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана, Враца и Ловеч се чакат обилни превалявания, тук-там е допустимо да доближат до 35 mm. До края на денонощието, с напредването на студения атмосферен фронт от северозапад на югоизток, превалявания ще има в съвсем цялата страна. В югоизточните региони преваляванията ще са по-късно вечерта и през нощта против четвъртък, като там е допустимо и да прегърми.

Във Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив ще духа мощен вятър. По-късно след обяд, при прекосяването на леден фронт, ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили до 20-22 m/s.

Над Черноморието сутринта ще има ниска облачност, в обособени региони и мъгла. До обяд видимостта ще се усъвършенства, облачността краткотрайно ще намалее до слънчево време. Следобед в северните региони облачността ще се усили и ще стартират превалявания от дъжд, които по-късно вечерта и през нощта против четвъртък ще обзет южните региони. На обособени места ще прегърми. През по-голямата част от деня ще духа до сдържан югозападен вятър, по-късно следобяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са 20°-24°. Температурата на морската вода е 18°-20°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще е най-вече облачно, основно в следобедните часове с превалявания от дъжд, обилни в масивите от Западна България. Преди обяд ще духа сдържан югозападен вятър и към момента ще е топло с оптималната температура на височина 1200 метра към 14°, на 2000 метра - към 7°. Около и следобяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува леден въздух. Температурите бързо ще се намаляват, с тях и височината, над която дъждът ще е от сняг, вечерта ще се снижи до към 1500 метра.

В четвъртък ще бъде най-вече слънчево. В утринните часове тук-там в равнините и котловините ще има мъгла. Вятърът ще отслабне, в доста региони и ще стихне. Температурите ще са близки до нормалните за средата на ноември, минималните сред 3° и 8°, а оптималните - сред 11° и 16°.

В петък ще бъде най-вече слънчево, преди обяд в равнините и котловините с мъгла. След обяд над Западна България ще има краткотрайни нараствания на облачността, само че вероятността за превалявания е дребна. Сутринта ще е много хладно, с температури сред 1° и 6°. В западната половина от страната ще е съвсем безшумно, в източната – с сдържан южен вятър и ще се затопля.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР