Днес Окръжната прокуратура – Варна внесе в Окръжен съд –

...
Днес Окръжната прокуратура – Варна внесе в Окръжен съд –
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинения на Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро

Днес Окръжната прокуратура – Варна внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са трима души, измежду които е някогашният кмет на Варна – Иван Портних, оповестяват от Окръжен съд- Варна

От него се търси наказателна отговорност за това, че е позволил да бъдат нечисти морските води. Това деяние е довело до немаловажни вреди на околната среда.

Наказателният кодекс планува за това закононарушение наказване " отнемане от независимост " от 2 до 8 години и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв.. На някогашния кмет на морския град е повдигнато обвиняване и че като длъжностно лице не е положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството на предоставената му работа.

Наказанието за това закононарушение е от 3 до 10 години затвор.

Останалите обвинени за случая са Ботьо Т. - шеф на компанията " БТ-Инженеринг " ЕООД, която е профилирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в областта на околната среда и ръководството на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото сдружение, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, открила годността за прилагане на плана " Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския регион " Аспарухово " в помпена станция и транспортиращ водопровод ".

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвиняване за документна машинация в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай, за която в Наказателен кодекс наказването е " отнемане от независимост " от 10 до 20 години.

Досъдебното произвеждане е формирано през 2020 година по разказа на Националната следствена работа. Внесените в съда материали от следствието са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на правосъден състав от Окръжен съд – Варна и да бъде планувано разпоредително съвещание, на което да се реши подсъдно ли е съда, по какъв ред ще протече, ще бъде ли желан отказ на правосъдния състав, както и дали на досъдебното произвеждане са били позволени основни процесуални нарушавания, които да са нарушили правата за подсъдимите.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР