Днес около 15.30 часа в МБАЛ-Силистра почина Негово Високопреосвещенство Доростолският

...
Днес около 15.30 часа в МБАЛ-Силистра почина Негово Високопреосвещенство Доростолският
Коментари Харесай

Доростолският митрополит Амвросий почина от коронавирус

Днес към 15.30 часа в МБАЛ-Силистра умря Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, оповестиха от болничното заведение.

Осемнайсет дни той беше в инфекциозно поделение на регионалната болница, след откриването му на болест с ковид. Вчера е бил изместен в профилираното поделение, където се одобряват интензивните случаи с COVID-19.

Александър Парашкевов, каквото е светското име на Амвросий, е роден на 9 юни 1942 година в град Свищов. През 1987 година приключва Духовната академия " Свети Климент Охридски ". Подстриган е в монашество на 13 август 1983 година в Клисурския манастир " Св. св. Кирил и Методий ", край Берковица, под името Амвросий. След това години наред заема разнообразни духовни длъжности, служи в манастири, а на 17 януари 2010 година е определен от Светия синод за доростолски митрополит.

От Светия синод на БПЦ излязоха със особено траурно уведомление във връзка кончината на Доростолския митрополит Амвросий. В него се оповестява още, че според член 84, алинея 1 от Устава на Българската православна черква - Българска Патриаршия, Св. Синод в цялостен състав ще се събере скоро на свое изключително съвещание и ще дефинира дата за опело и заравяне. Заедно с това ще бъде назначен " наместник на овдовелия Доростоски епархийски трон, който канонично да управлява делата на епархията до избор на правоприемник на починалия митрополит Амвросий ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР