Днес официално започва предизборната кампания за парламентарните избори на 8

...
Днес официално започва предизборната кампания за парламентарните избори на 8
Коментари Харесай

Предизборно в Северна Македония: Днес официално започва кампанията за изборите на 8 май

Днес публично стартира предизборната акция за парламентарните избори на 8 май в Северна Македония.

Според изборното законодателство в Република Северна Македония през днешния ден публично стартира предизборната акция за идните парламентарни избори в страната, които ще се състоят дружно с втория кръг на президентските избори на 8 май, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера представители на 10 от 17 партии и обединения, които ще вземат участие в изборите, подписаха Кодекс за осъществяване на почтени и демократични избори, а представителите на две политически партии отхвърлиха да го подпишат.

Причините, съгласно изказванията на Стевчо Якимовски от ГРОМ и ръководителя на партия Демократи Йорго Огненовски, е в метода на финансиране на акциите на политическите партии, който облагодетелства най-големите партии, както и смесването на акциите, при което ръководителите на партии, издигнали претендент президенти, вземат участие в президентската акция, която стартира на 4 април.

На 12 април държавната изборна комисия дефинира реда на кандидатските листи в бюлетината за изборите за нов парламент в страната. Съгласно предходното си решение, политическите партии и обединения, които са издигнали кандидат-президенти, резервират в бюлетината за парламентарните избори номера, под който в бюлетината за президентските избори са вписани техните претенденти.

Съгласно друго решение на Държавната изборна комисия, заради припокриването на предизборните акции за президентски и парламентарни избори, в деня за размисъл за президентските избори акцията за парламентарните няма да бъде прекъсвана.

За парламентарни избори Северна Македония е разграничена на шест изборни региона и от всеки от тях в Народното събрание влизат по 20 депутати, като по по този начин наречения модел на Д’Онт се пресмята коя партия какъв брой места ще получи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР