Днес очакваме да надхвърлим 11 000 домакинства, които са поръчали

...
Днес очакваме да надхвърлим 11 000 домакинства, които са поръчали
Коментари Харесай

Едва 2% от домакинствата в София използват стикера „Стоп реклама“ срещу брошури в пощите

Днес чакаме да надхвърлим 11 000 семейства, които са поръчали към този момент и употребяват стикера „ Стоп реклама “ против рекламните брошури в пощите, което е от порядъка на 2% от семействата в София. С механизма „ Стоп реклама “, който работи от април, ние желаеме до април следващата година да покрием някъде от порядъка сред 4 и 5% от семействата в София. Това ще бъде един доста огромен триумф, тъй като той ще се равнява на метода, по който са почнали да работят тези механизми преди 15 – 18 години в разнообразни други страни от Европейския съюз.

Това сподели в изявление за БГНЕС Георги Табаков, координатор „ Комуникационни действия “ на механизма „ Стоп реклама “, който дружно с „ Екобулпак България “ провеждат екологична акция под надпис „ Да измерим и рециклираме хартията от пощенските кутии “ пред Народния спектакъл.

Георги Табаков съобщи, че днешната акцията има няколко цели – да бъдат раздадени още стикери против нежелана реклама, които всеки един човек може да залепи на пощенската си кутия, както и да бъде събрана нежеланата поща на хората, като това в по-голямата си част са рекламни брошури. „ За всеки 200 грама от техните брошури им даваме по една ябълка, тъй като почти 200 грама е нежеланата поща, която получава едно домакинство в София и толкоз почти тежи и една ябълка “, показа той.

По думите на Табаков акцията има за цел и да обърне внимание на това, че ненужно се разхищават доста естествени запаси, включително хартия. „ Само през пощенските кутии на София за една година минават 10 000 тона хартия, което са към 20 000 дървета “, посочи той.

Колко нежелана поща ще бъде събрана по време на днешната акция, координаторът по „ Комуникационни действия “ на механизма „ Стоп реклама “ заяви, че не знае, само че „ в случай че минат към 100 – 150 семейства, това би било някъде от порядъка на към 30 – 40 кг хартия “. Табаков е безапелационен, че не е значимо количеството, а че това нещо може да бъде предотвратено, като всеки си поръча стикер „ Стоп реклама “ от интернет платформата или по време на днешната акция.

Мъжът изясни, че от остарялата хартия, която се връща, може още веднъж да се направи хартия, единствено че това не е развой, който може да се случва до безспир. „ Хартията не може до безспир да се рециклира, в един миг тя предстои или на изгаряне, или на компостиране. За страдание, изгарянето е един много комплициран и тежък развой, когато би трябвало да се прави както би трябвало, т.е. с всичките нужни филтри, с цел да се защищава околната среда “, добави той. Табаков добави, че самият развой на преработване съставлява хартията да се направи на каша и по-късно нормално най-вече се вършат картони от нея.

„ Ние сме първият сходен пилотен план, който е финансиран с европейски средства по стратегия „ Опазване на околната среда “ от Министерство на околната среда и водите и в действителност триумфът на един сходен механизъм може би ще разреши и на други общини в България да стартират да го ползват “, сподели в умозаключение той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР