Днес Общинският съвет – Шумен прие с почти пълно единодушие

...
Днес Общинският съвет – Шумен прие с почти пълно единодушие
Коментари Харесай

И Шуменският общински съвет с декларация: РСМ в ЕС – само ако изпълнява Договора за приятелство

Днес Общинският съвет – Шумен одобри с съвсем цялостно единогласие входираната от общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ доцент Стефан Минков и Явор Якимов „ Декларация по отношение на участието на Република Северна Македония в Европейския съюз “.

В декларацията се показва, че е „ изцяло неприемливо отстъплението от страна на властимащите у нас от главните постулати, залегнали в Договора за добросъседство сред Република България и Република Северна Македония “. Констатира се, че „ след десетилетията на насаждан антибългаризъм, репресии и гонения над хората с българско съзнание в Македония, след целенасочената замяна на историята, македонистката агитация в учебните заведения и по медиите от другата страна на границата, през днешния ден ставаме очевидци на нещо още по-опасно. А точно – държавното управление към този момент е на път да съобщи българския народен интерес в Македония “.

От трибуната на Общинския съвет доцент Минков аргументирано отбрани нуждата от приемането на декларацията и обоснова за какво всяка една от показаните в локалния парламент партии и групи би трябвало да я поддържат. Той уточни, че нацията е духовна общественост, включваща всички минали, сегашни и бъдещи генерации и голяма отговорност е „ да запазим нашето достолепие, да защитим нашата история от фалшификациите на скопските историчари, които оскверняват историческата ни памет “.

В поддръжка на приемането на декларацията се изрекоха някогашният кмет на Шумен Красимир Костов, представляващ партия Българска социалдемокрация, и представителят на ГЕРБ юрист Светослав Петков.

С приемането на Декларацията общинските съветници от Шумен декларират следното:

Категорични сме, че България би трябвало да даде път за договаряния за участие на Република Северна Македония, единствено в случай че бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава преднамерено едностранно единствено от политиците от другата страна на границата.

От гласувалите 29 общински съветници 28 поддържаха декларацията и един се въздържа.

Явор Якимов благодари от името на Вътрешна македонска революционна организация за поддръжката, свидетелстваща за националноотговорното държание на всички политически сили, показани в локалния парламент.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР