Днес обществото ни има проблем не само с користта, но

...
Днес обществото ни има проблем не само с користта, но
Коментари Харесай

Радев заклейми опростачването на политическия живот

" Днес обществото ни има проблем освен с користта, само че и с опростачването на политическия живот , които ни връщат обратно в икономическото и обществено развиване, покваряват публичния морал и ни отдалечават от цивилизования свят. " Това съобщи президентът Румен Радев на среща със студенти в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

Според него в институциите би трябвало да влязат високообразованите и достойните, а не послушните.

Президентът прикани младежите да се развиват като положителни експерти , само че и да отстояват своята дейна гражданска позиция, като акцентира възпитателните функционалности на образованието.

" В България е нужна политическа среда, която да обезпечи необятна, действителна и ефикасна представителност на жителите в ръководството и да не позволява безконтролност при упражняването на властта ", акцентира президента.

 Румен Радев остро атакува държавното управление: Безконтролната власт ражда цинизъм
Румен Радев остро атакува държавното управление: Безконтролната власт ражда цинизъм

" С цинизъм не може да има дейно ръководство "

По думите му ускореното икономическо и обществено развиване на страната няма по какъв начин да се случи, без да бъде решен казусът за субективността на властта и кой я упражнява.

В лекцията си той посочи, че публичното неодобрение пораства , а страната ни е заседнала на дъното на Европа.

Президентът уточни още, че по редица основни индикатори - приходи, обществено неравноправие, престъпност, корупция, експанзия, смъртност, независимост на словото и качество на живот, България се подрежда до страните като Субсахарска Африка и все по-трудно се вписва в " европейския пейзаж " .

Според него в основата стоят неравенствата и бедността.

Румен Радев напомни за извършената неотдавна по самодейност на президентската институция кръгла маса на тематика " Неравенства и беднотия в България ", по време, на която са се дали рационални оферти по отношение на възстановяване на системата на образованието, опазването на здравето, стопанската система, данъчния и обществения модел в страната.

Държавният глава акцентира, че в страни с приобщаващи политически и стопански институции има напредък и разцвет, учреден на конкурентоспособност, а мощната централизирана страна организира ефикасни данъчни политики , отстоява правата и собствеността на жителите и подсигурява техните свободи и сигурност.

Според президента моделът на ръководство в страната ни неглижира гражданското общество.

" При тези институции обществените средства се изразходват с липса на задоволително бистрота , а ръководещите са безотчетни и безотговорни, жителите са едва показани в ръководството и ръководещият хайлайф е едва следен, а главната му цел е персоналното облагодетелстване ", уточни още Румен Радев.

Според него без смяна на политическата обстановка, не може да се реализира и смяна в стопанската система и разрешаване на проблемите със законите.

В отговор на въпрос на студент дали е време в България да бъде въведена президентска република и дали ще сътвори своя политическа партия, президентът акцентира, че политически партии може да бъдат основани от младежите , тъй като точно те би трябвало да вземат решение своето бъдеще.

Президентът добави, че единението се гради на ясни правила - правда, независимост на словото и суверенитета.

Запитан за преобладаващото публично чувство, че в България престъпността не се санкционира, президентът акцентира, че безнаказаността поражда още по-голяма безотговорност, в случай че не се пресече в точния момент.

" Когато има гражданска безконтролност върху институциите, тя се изражда и в безотговорност на институциите ", добави още Румен Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР