Днес областният управител проф. се срещна с директора на Бургаската

...
Днес областният управител проф. се срещна с директора на Бургаската
Коментари Харесай

Областният управител настоява Бургас да има нова художествена галерия

Днес регионалният шеф проф. се срещна с шефа на Бургаската художествена изложба " Петко Задгорски “ Георги Динев, арх. Кирил Кирилов и арх. Митко Шекеров. На срещата, извършена по избор на създателите, беше потърсена институционална поддръжка от регионалния шеф, в Бургас да бъде построена модерна постройка, в която да се съхранява богатият фонд на бургаската изложба.

  " В Бургас са родени доста създатели, с творчеството на които можем единствено да се гордеем. Бургас има капацитета да бъде център на изкуството в България. Културният живот тук е доста богат и кондензиран с разнородни събития “, сподели регионалният шеф проф. Нейкова и добави, че е неприемливо Бургас да е единственият град в България без независима постройка за художествена изложба.

Арх. Кирилов презентира плана на новата постройка, като изясни аргументите, поради които е нужна тази изложба и показа преимуществата, свързани с бъдещата й локация, пространствата, където ще се реставрират, съхраняват и излагат творбите на изкуството. Стана ясно, че има направен план, който е спечелил извършеният през 2014 година конкурс за авансово (прединвестиционно) изследване. Автори на плана са арх. Кирил Кирилов и арх. Митко Шекеров.

Към сегашния миг БГХ " Петко Задгорски “ се обитава в някогашната еврейска Синагога, монумент на културата, реконструирана и пригодена за художествена изложба през 1966 година " От тогава до в този момент фондът й се е нараснал неведнъж и към днешна дата съдържа над 3200 картини. Неизменна част от него е скъпата неповторима сбирка икони от Странджа и района на Бургас “, показа господин Динев. Той изрази терзанието си, че всички тези творби на изкуството се съхраняват в извънредно несъответствуващи за задачата складове, които през последните години са незадоволителни да поемат възходящия брой произведения на Бургаската художествена изложба.

В поддръжка на построяването на нова постройка за изложба се прави подписка измежду общността на създателите и архитектите, която до дни ще бъде входирана в Областна администрация Бургас. Според общото им мнение е, че сегашната постройка не дава отговор на актуалните условия за предпазване, запазване и разпространяване на изобразителното изкуство. През годините хранилищата са се наводнявали неведнъж, в резултат на което е невероятно да се в профил влагата и следствията от нея в пространствата. Това води и до трайни увреждания на творбите на изкуството. Липсва и уместно проветриво и вентилирано помещение за реставрационни действия, поради което реставраторът работи в дома си.

Областният шеф проф. Нейкова ще насочи документално предложение до кмета на община Бургас и Общинския съвет, в което ще упорства Бургас да има нова художествена изложба, каквато жителите и гостите на морския ни град заслужават.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР