Днес няма противници в Белгородска област. Това губернаторът на съседната

...
Днес няма противници в Белгородска област. Това губернаторът на съседната
Коментари Харесай

Паника, евакуация, пожари: войната с Украйна застигна Русия

Днес няма съперници в Белгородска област. " Това губернаторът на прилежащата на Украйна територия ден откакто свързваният с украинската войска Руски доброволчески корпус разгласи, че владее Новая Таволжанка, обитаемо място с 5000 души; тогава управляващите обясниха, че не могат да доближат селището.

Отговорът на РДК: селището просто е изоставено, а Москва не се интересува.

Размяната на реплики е красноречива за осведомителната война, която се води в Белгородска област, откогато комбинацията от непрестанен обстрел и активността на РДК и легион " Свобода за Русия " трансфораха граничещия с Украйна район в гореща точка от спора сред Киев и Москва.

От този конфликт най-тежко наранени са мирните поданици, чиято страна атакува Украйна. Областта им постоянно бе подложена на обстрел, само че по-малко от година и половина след началото на спора войната недвусмислено застигна територията на Русия.

Разказите на съветски публицисти за ориста им припомнят, че за тези руснаци войната надалеч не се свежда до фрагменти от тв приемника, а е действителност. Някои от тях се усещат изоставени - без това да понижава поддръжката им за офанзивата на Русия.

Непрекъснат обстрел

В Белгородска област никой не употребява съкращението " специфична военна интервенция ", наложено от Кремъл, с цел да се опише войната, още през април телевизия RTVI.

Два месеца по-късно всекидневие са и тежкият обстрел, и евакуацията на хиляди поданици, измежду тях - деца. Далеч на изток, в Москва и Подмосковието, имаше офанзиви с дронове. За набези на РДК в Белгородска област се оповестява непрекъснато. Легионът и РДК взеха военнопленници и предложиха на Гладков да ги предадат, в случай че той пожелае среща; подобен контакт не се състоя.

 Проукраински руснаци оповестиха надзор над село в Белгородска област, управляващите нямат достъп Проукраински руснаци оповестиха надзор над село в Белгородска област, управляващите нямат достъп

Владимир Жданов, началник на Шебекинския окръг, съобщи в понеделник сутринта, че по Новая Таволжанка са изстреляни над 70 снаряда от реактивните системи за залпов огън " Град ". По целия Шебекински окръг в неделя са изстреляни 611 " единици разнообразни муниции ".

Киев не поема публично отговорност за този обстрел, само че огън нееднократно е поразявал цели през границата от началото на войната; просто известията зачестяват. Във вторник районният омбудсман за Свердловска област, че трима наборници са починали при обстрела в Белгородска, и настоя всички от региона, изпратени в пограничните региони, да бъдат върнати. Базираният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) в една от сводките си тази седмица, че Гладков не координира изказванията си с централната власт - за това свидетелствали реакциите му. Според специалистите другите равнища власт не съгласуват дейностите между тях, по тази причина не знаят по какъв начин да реагират на събитията. А Русия, продължава ISW, реагира непропорционално (без познатите " удари на възмездието " ) по Украйна поради обща изнервеност в очакване на украинската контраатака. Известно от мнения на Министерството на защитата е, че сили на Западния боен окръг са предслоцирани към границата с Харковска област.
" Удар на възмездието " прочее нямаше и след офанзивата с дронове в Москва, която самият президент Владимир Путин свърза с опит на Украйна за " възмездие " за масираните съветски удари по Киев.

Критики към метода на съветската войска предстоящо идват и от създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, който подлага на критика военното управление и предложи персонално да посредничи за освобождението на военнопленниците. Чеченският водач Рамзан Кадиров изрази подготвеност силите му да отидат в Белгородска област и въпреки " главнокомандващият " (Путин) да знае " най-добре ", всички би трябвало да знаят, че неговите единици можели да се оправят с " терористите ".

се и мнения, че съветските управляващи в действителност не могат да предислоцират съществени военни запаси, без да оголят други точки, където се водят или чакат сражения с Украйна.

Ужасът в Шебекино

Горещата точка се оказа Шебекино, град с 40 хиляди души довоенно население, на 5 км от украинската граница.

Независимият журналистически колектив " Берег ", че жителите привикнали с обстрела първоначално, само че с навлизането в по-интензивния интервал тази пролет от ден на ден хора стартират да се тормозят: 42 обстрела през април, 130 - през май. Събеседник на медията споделя, че напрежението повишено с говорено за украинската контраатака и станало " напълно извънредно " с навлизането на украинците в жилищните квартали (Москва твърди, че всички офанзиви са дело на украинската армия).

Местни поданици описват, че в града нямало никаква проведена система за евакуация, до момента в който от ден на ден снаряди попадали по пътища и жилищни сгради; други питат за какво евакуацията се е забавила толкоз, въпреки в районната столица Белгород да има пунктове за краткотрайна евакуация с храна. Някои трябвало да си заплащат, с цел да бъдат изведени, да вземем за пример за " летни лагери " на децата. Част от жителите сами наемат квартири в Белгород, където цените скачат няколко пъти. Представители на властта предизвестяват евакуираните в частни диалози да се приготвят: няма да свърши бързо, не се надявайте да се върнете скоро.

В обществените мрежи се появил хаштаг #ШебекиноэтоРоссия ( " Шебекино е Русия " ) с вярата, че федералните медии и служители ще извърнат внимание на обстановката. Един от жителите - в отговор на въпрос кой ще каже къде в Шебекино е най-тихо, написал, че в Москва е изключително безшумно, защото " тях тази СВО не ги визира ". Друга жена в локална група в " Телеграм " пита: " Русия ли сме или какво? Ще се застъпят ли за нас? "

В Шебекино съгласно са развалени централният пазар, магазини, предприятия. Унищожени са 1150 жилища в блокове и 370 къщи. В понеделник Гладков заяви за дрон, взривил се в " енергиен обект ".

Макар да е належащо ускорение на възстановителните действия на жилищата, парите, заделени за задачата, не доближават, сподели той. Към 3 юни от Грайворонския и Шебекинския окръг бяха изведени стотици деца. Някои съветски медии, че децата отишли на " отдих ".

" Като в Мариупол "

От петък в Шебекинския окръг е въведена цялостна възбрана за напредване по пътищата. Кореспондент на " Комерсант " за " запустял град, горящи сгради, съветски военни и поданици, които до последно не желаеха да се изтеглят ". Торбите с пясък по витрините на магазините са " най-популярният архитектурен детайл ".

Над Шебекино се извивали " да стълба пушек " ; един от тях е от красива двуетажна жилищна постройка, чийто втори етаж е обзет от пламъци и на чийто първи етаж има търговски обекти.
Споменава се за убити цивилни вследствие на обстрел в същия ден.

Гледам тази постройка и си припомням пролетта на 2022 година Спомням си по какъв начин се разхождах по улиците на Мариупол и си мислех, че до началото на бойните дейности не можеше да се разграничи от десетки съветски градове, където на първия етаж има тъкмо такива аптеки, цветарски магазини... Тогава бе ужасно да си помисля, че може да видя и в други градове здания, изгорели от снаряди. Сега в действителност виждам.
Александър Черних,
публицист от " Комерсант "

За заличавания от съветското нахлуване предходната година (дори да не го дефинира така) Мариупол му и различен подробност в Шебекино, за който споделя в обява в " Телеграм ", че го " поразил персонално ": разказът на мъж, който преди да напусне, закачил пред дома си табелка " Тук живеят хора ". " Видях този надпис десетки пъти - на къщите в Мариупол. Сега се появи и в Шебекино. " Тези изявления прочее не са изпълнени с яд към Украйна; в тях по-скоро може да се открие негодуванието на локални поданици да вземем за пример от дребното внимание към ставащото в самата Русия. Жителка на града му споделя: " В новините има толкоз доста време за Москва или Донецк, а след това няколко секунди: само че нещо друго се случи в Белгород. За другите преди всичко - а за нас на второ. Въпреки че в действителност ние също имаме значение. Още през октомври (реактивни системи) " Град " удариха пазара. Тогава починаха двама души. Но кой е чувал за това? Кого го интересува... с изключение на тези, които живеят там? "

Събеседник на " Берег " обаче свързва със усилването на обстрела повишената си поддръжка за " специфичната военна интервенция " и желае тя да бъде доведена " до дъно ", тъй като другояче спорът може да се възобнови.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР