Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция

...
Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция
Коментари Харесай

Променяме енергийната карта на Европа. Интерконекторът със Сърбия тръгна

" Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност. "

Това сподели президентът Румен Радев на церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш.

Радев е на работно посещаване в Сърбия, по покана на своя сръбски сътрудник Александър Вучич. По-рано през днешния ден двамата имаха двустранна среща. 

В началото на февруари тази година президентите на България и Сърбия сложиха начало на строителните действия на българска територия по създаване на интерконектора сред двете страни. Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км. с трасе от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които 62 км. на българска територия. Газовата връзка е с потенциал за транспорт 1,8 милиарда м3 природен газ годишно.
 Снимка Българска телеграфна агенция
Интерконекторът „ България-Сърбия “ е значим инструмент за реализиране на диверсификация на доставките на природен газ и повишение на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и е избран от Европейската комисия за план от общ интерес за Европейския съюз.

" Изпращаме една сполучлива и ползотворна година, в която нашите страни - Сърбия, България, Азербайджан, дадохме образец за поредна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще, сподели Радев. Той напомни, че през февруари, дружно с Вучич, сложиха начало на строителните действия на българска територия по създаване на интерконектора сред двете страни и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев са дали началото на самодейността „ Солидарити кръг “. 
 Снимка Българска телеграфна агенция
Днес не просто свързваме нашите газопреносни мрежи, интерконенкторът е знак на повишените софтуерни качества на нашите страни, на сполучливото съдействие, уточни президентът. Заедно, с обща воля, можем да реализираме стопански триумфи, да работим за по-добро бъдеще, сподели още Радев, представен от Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР