Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви

...
Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първия мандат

„ Днес не получихме никаква ясна визия какво държавно управление, с какви пет задания, единствено срокът беше явен. Вече е връчен мандатът и никой няма изясненост защо става дума. Ето за какво взехме решение – прекратяваме диалозите с ГЕРБ за първи мандат. Нито за присъединяване, нито за поддръжка. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на взаимна конференция с Изпълнителното бюро на партията на „ Позитано ” 20.
Тя акцентира, че това решение е взето от изпълнителния орган на партията, след взаимно съвещание с управлението на парламентарната група.
„ Направихме задоволително в желанието да дадем на България непоклатимост и на българския народ сигурност. Да дадем един бюджет, който да подсигурява развиване на стопанската система и обществено успокоение. Цял месец и половина ги чакаме – заран - едно, на обяд - второ, вечер –трето ”, сподели Нинова.
По думите ѝ ГЕРБ имат своята стъпка към „ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” да създадат държавно управление, защото с тях нямат никакви разлики.
Корнелия Нинова съобщи още, че ГЕРБ са сбъркали концепцията за основаване на държавно управление през цялото време. „ Г-н Борисов извади партиен претендент, този претендент излезе със свои цели. Смятаме, че това беше неточност ”, уточни тя и посочи позицията на Българска социалистическа партия по тематиката: „ Среща сред всички ни, извеждане на 5 национални надпартийни задания, установяване на период на деяние на едно такова държавно управление и по-късно търсене на състав, който да е експертен. ”
Лидерът на Българска социалистическа партия очерта какво е довело до решението на управлението на партията:
„ Първо, нашето предложение за бюджет, като най-важна тематика с грижа за хората, е той да бъде с недостиг най-малко 4,5%, с цел да има пари за деца, млади, учители, пенсионери, за стопанската система. Беше ни дадено такова нещо, само че след нас, на срещата с „ ИТН ”, където пък е сложено изискване да не се харчат обществени пари и какъв брой ще е тежко с Българска социалистическа партия, е направена поръчка, че недостиг под 3% е вероятен. Тоест Борисов работи на правилото „ кой каквото изиска, му го давам ”. Това е извънредно несериозно. Така не може да се прави държавно управление и да се ръководи страната.
Второ, Българска социалистическа партия е изрично срещу износа на оръжия за Украйна. Ние сме за дипломация и мир и това е едно от нещата, които поставихме на диалозите. Какво ни беше отговорено: „ Всяка партия си има своите искания и разлики. Нека да си остане друга в Народното събрание, само че държавното управление ще прави това, което би трябвало. ” Тоест, разбирайте – ще се изнася оръжие за Украйна. Така ли? А това държавно управление с чии гласове е определено? Това е безусловно задкулисие. Ние аварийна гума няма да бъдем, тъй като сме Българска социалистическа партия - партия с опит, с идеология, с стратегия.
Трето, попитахме ги дали имат желание да прегазят българската конституция и да одобряват решението на Европейския парламент за ратификация на Истанбулската спогодба. Поздравих господин Борисов за това, че евродепутатите от ГЕРБ са дали своят вот „ въздържали се ”. Какво последва като отговор от госпожа Габриел: „ Някои от депутатите от ГЕРБ го поддържаха с гласоподаване. ” Така ли? Още един опит за завоалиране на казуса и за машинация. ”
Нинова изясни за какво е отпаднало вътрешнопартийното допитване до членовете на Българска социалистическа партия: „ За да зададем въпрос на партията дали ни поддържа за някаква форма на ръководство с първия мандат, би трябвало да сме наясно какво ги питаме. По първите 5 неща нещата забуксуваха. Какво да питаме партията? Съгласни ли сте да изнасяме оръжия за Украйна? Съгласни ли сте да признаем Истанбулската спогодба? Съгласни ли сте на недостиг под 3%, с цел да ви орежем пенсиите и да подкрепим такова държавно управление, с цел да бъдем заслон на такава политика? С кой разсъдък би попитал такова нещо партията си? Бихме ги попитали в случай че имаше най-малко някакво доближаване на позициите. ”
По отношение на втория мандат Корнелия Нинова съобщи, че той не е обсъждан и по него ще се водят диалози, когато му пристигна времето. По нейните думи вторият и третият мандат не би трябвало да се подценяват.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР