„Уплашените“ зимбабвийци „очакват да се случат по-лоши неща“ след преизбирането на Мнангагва

...
Днес не отидох на църква“, казва Доркас, жител на Хараре,
Коментари Харесай

„Днес не отидох на църква“, казва Доркас, жител на Хараре, пред Sky News. „Бяхме уплашени от обявяването на резултатите и не бяхме сигурни какво ще се случи предвид присъствието на полицията в квартала.

„Така че просто си помислих, че ще се молим за нашата страна у дома. Молим се за по-добро бъдеще, променен изход и съдебните дела да бъдат гледани от мъдри хора.“

Докато основният опонент на г-н Мнангагва Нелсън Чамиса публично осъди, че ги нарича „явни и гигантски измама", и се очаква да сподели следващия курс на действие на опозицията, всяка правна защита е малко вероятно да даде резултат.

Изображение: Опозиционният лидер Нелсън Чамиса нарече резултатите от изборите "гигантска измама"

Не само, че има няма прецедент на отменен резултат от изборите във Върховния съд на Зимбабве, но върховенството на закона все повече се превръща в инструмент за репресии.

След ден на разочарование за лишените от избирателни права градски гласоподаватели, които не могат да гласуват поради затворени избирателни секции или липса на избирателни материали, властите в Зимбабве арестуваха 39 наблюдатели на изборите и нахлуха в офиса им вечерта на изборния ден.

Служителите и доброволците на избирателната мрежа на Зимбабве и центъра за докладване на избори обвинен и освободен под гаранция.

Изображение: Въоръжена полиция за борба с безредиците по улиците на Хараре преди изборния резултат в Зимбабве. Снимка: AP

„Те са обвинени в нарушаване на раздел 66 от избирателния акт за уж обявяване на изборни резултати – което те не са направили“, каза Кумбирай Мафунда, говорител на Зимбабвийските адвокати за правата на човека, които представляват гражданската обществена група. Те все още се очаква да се явят в съда, за да се изправят срещу обвиненията си.

„Нашето безпокойство се крие в целенасочения тормоз, сплашване и прекъсване на законното наблюдение на изборите“, добави г-н Мафунда.

“ Това са организации, които в миналото са изиграли критична роля в наблюдението на изборите в Зимбабве - не можем да се събудим и внезапно да ги етикетираме като подривни."

Тези етикети не само могат да бъдат лепени от властите, но и те също могат лесно да бъдат закрепени в закона.

Прочетете повече:
„Следващият път изпратете истинския мистър Бийн“: странната вражда между Зимбабве и Пакистан
Зимбабве пуска златните монети като законно платежно средство
Синът на Мугабе е обвинен в повреда на коли по време на парти

Изображение: Служители пред сградата на Избирателната комисия на Зимбабве в Хараре. Снимка: AP

Законните пътища за смазване на несъгласието са осигурили властта на г-н Мнангагва - съдба, не само написана в звездите, но и в подтекста на спорния „Патриотичен законопроект“ на Зимбабве, приет през седмиците преди изборите.

Законопроектът криминализира действия, за които се смята, че увреждат суверенитета и националните интереси на Зимбабве - опасно неясни разпоредби, които се наказват със загуба на гражданство, лишаване от право на глас и дори смъртно наказание.

< p>Критиците нарекоха законодателството симптом на тирания и знак, че г-н Мнангагва е надминал диктаторските маниери на своя предшественик Робърт Мугабе.

„Не очаквам нищо от него, но очаквам да се случат по-лоши неща за моите сънародници", казва разочарован избирателят Свосве, който използва псевдоним за безопасността си.

"Управлява ни режим, който потъпква гражданите."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР