„Днес Народното събрание дава за първи път съгласие от 10-12

...
„Днес Народното събрание дава за първи път съгласие от 10-12
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев, БСП: Трябва да спрем наливането на пари от българския народ в джоба на спекулантите

„ Днес Народното събрание дава за първи път единодушие от 10-12 години бюджетните остатъци да бъдат разпределени по метод, който удостовери Народното събрание. Това безспорно е положителна стъпка и сме сигурни, че в бъдеще по този начин ще продължава. “ Това съобщи депутатът от ПГ на “БСП за България “ проф. Румен Гечев от парламентарната естрада.

По думите му на този стадий държавното управление може да отдели 1.5 милиарда за подкрепяне на българските компании на нерегулирания пазар и тази сума, в случай че се наложи след края на март, може да бъде увеличена при възможна смяна на цените. „ Ние би трябвало да подкрепим това предложение на държавното управление, защото е в полза на всички български компании “, безапелационен бе социалистът.

Проф. Гечев изясни, че все още мъчно някой може да каже по какъв начин ще се движат цените. „ Ние би трябвало да поръчаме на съответните държавни органи доста деликатно да проследят процесите на така наречен свободна борса за електричество. Ние можем да усилваме помощите от бюджета, само че поражда един въпрос – те добре, че отиват в българските компании, само че от българските компании забележителна част от тези средства отиват в българските спекуланти на борсата “, уточни той, като добави, че би трябвало да бъдат взети ограничения по допустимо най-бързия метод да спре наливането на пари от българския народ в джоба на спекулантите.

„ Нали беше прокламирано, че като създадем либерализирания пазар на електричество, при увеличена конкуренция цената би трябвало да понижава “, разяснява проф. Румен Гечев и изясни, че цените освен не са намалели, само че са се нараснали. По думите му повода е, че България разчита ТЕЦ-овете на лични въглища. „ Ако половината от електричеството и повече се създава от нашите ТЕЦ-ове къде са въглищата? Ние имаме най-малък импорт на въглища, тъй че какво се е трансформирало в цената на въглищата и какво фактурират производителите на електричество “, попита той от трибуната в Народното събрание. „ Обяснението за какво порастват цените е, тъй като набъбна износа. Малко повече от 20% от потенциала се употребява за експорт. Накрая излиза, че България подхранва европейския пазар, а нали трябваше тази конкуренцията също да понижи цените “, сподели още той.

Гечев обърна внимание, че единствено в България, на една и съща борса, един и същи покупател може да прави 8 или 10 поръчки без да дава капаро, и най-после да си избера най-благоприятната, както и единствено в България няколко финансови акули купуват големи количества ток и по-късно го препродават на по-високи цени.

„ Попитах КЕВР имат ли планове по какъв начин ще се трансформират цените на тока и количествата на сделките и отговора беше, че нямат. Така че държавните органи на България преди последните месеци не са си свършили работата и в този момент би трябвало да кажем, че съответните органи са длъжни да влязат на борсата, да открият нарушаването на разпоредбите на конкуренцията “, безапелационен бе социалистът. По думите му разноските на българските производители на електричество не са се трансформирали, тъй че би трябвало да има цялостен надзор върху борсата и разноските на производителите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР