Днес народните представители ще гласуват бюджетите на НЗОК и ДОО

...
Днес народните представители ще гласуват бюджетите на НЗОК и ДОО
Коментари Харесай

НС ще гласува бюджетите на НЗОК и ДОО на първо четене

Днес народните представители ще гласоподават бюджетите на НЗОК и ДОО на първо четене, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Парламентарната комисия по опазване на здравето не одобри на първо гласоподаване Законопроекта за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 година Законопроектът за Бюджета на НЗОК за 2024 година беше подсилен от четирима народни представители, петима се оповестиха „ срещу ", а 9 гласоподаваха „ въздържал се ". От друга страна обществените сътрудници поддържаха кардинално или с бележки Проекта на Закон за Бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2024 година, като се изключи Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), който се въздържа от поддръжка.

В Законопроекта за държавния бюджет на страната за 2024 година са заложени 68,8 млн. лева за обезпечаване в годишен размер на увеличените хонорари на личния състав в системата на Министерството на здравеопазването – за Центровете за незабавна здравна помощ и за Регионалните здравни инспекции, считано от 1 август 2023 година, и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за личния състав.

2 млн. лева са планувани за организационно и финансово подкрепяне на български жители за осъществяване на действия по асистирана репродукция при лица с неплодородие, лечимо на първо място с методите на асистирани репродуктивни техники.

60 млн. лева за спомагателни дотации за лечебни заведения за болнична помощ за осъществяване на държавната политика за отбрана и запазване живота и здравето на жителите в съответната област при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в осъществяване на член 106а, алинея 5б от Закона за лечебните заведения;

За обезпечаване на лекарствени артикули, предопределени за лекуването на инфекциозни болести (ХИВ зараза и туберкулоза) по отношение на годишното увеличение на броя регистрирани пациенти с ХИВ и включването на терапия с еднотаблетен режим са заложени 10 млн. лева

15 млн. лева са планувани за обезпечаване на ваксини за наложителни имунизации и реимунизации по Имунизационния календар на Р България за 2024 година, за гарантиране на резистентност и непрекъснатост на имунизационния развой и предварителна защита на здравето на българските жители от ваксинопредотвратими болести, при отчитане на европейски и национални рекомендации за имунизация, непрекъснато разрастващите се новаторски технологии при създаване на имунизациите за повишение на тяхната успеваемост и сигурност, както и развиването на имунизационната политика в България в сходство с тази на държавите-членки на Европейски Съюз.

6,6 млн. лева за поддръжка на образованието за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето при предстоящо разширение в обсега на признатите специализанти тук-там, финансирани от страната, за обезпечаване на нужните за страната специализанти.

2,5 млн. лева за обезпечаване на средства за навременно образуване на дезинсекционни мероприятия за надзор на комарните популации.

3,8 млн. лева спомагателна финансова поддръжка за повишение готовността на Българския Червен кръст за реакция при бедствени и спешни обстановки, при което достигнатата дотация от държавния бюджет за Планинската избавителна работа при БЧК възлиза на 2,6 млн. лева

15 млн. лева следва да отидат за организирането и провеждането на скрининг на болести, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на дамите – неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката, като средство, спомагащо за ранната диагноза на избрани болести, които имат тежко протичане и съществено здравно-социално значение.

12 млн. лева спомагателен трансфер към НЗОК за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване.

За здравноосигурителни заплащания по Бюджета на НЗОК са планувани в допълнение 1 110,6 млн. лева, при опазване наклонността за нарастване с над 20% на разноските за извънболнична помощ, по отношение на 2023 година, които заемат 22,5% в общата конструкция на здравноосигурителните заплащания. Планира се да се осъществят редица действия, свързани с профилактика и ранно разкриване на болесттите, както и действия, свързани с следене лекуването на пациентите и установяване на успеваемостта на разходите;

Предвидени са 2,3 млн. лева за нарастване на възнагражденията на педагозите в детските ясли за постигане на междинна работна заплата не по-малко от 125 на 100 от междинната работна заплата за страната през 2024 година

2,2 млн. лева за нарастване издръжката за здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и учебни заведения, както и 12 млн. лева за опазване размера и за продължение на политиката за компенсиране на разноските за развъждане, образование и образование на деца, които не са признати в детски ясли и яслени групи в детски градини.

Законопроектът за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) бе признат през днешния ден на съвещание на обществената парламентарна комисия на първо гласоподаване. Социалните сътрудници обаче не реализираха единогласие по заложените в него параметри.

Правителството планува увеличение на оптималния застрахователен приход за всички обезпечени лица за 2024 година от 3 400 лева на 3 750 лева През 2025 година и 2026 година е планувано размерът на оптималния застрахователен приход за всички обезпечени лица да се усили надлежно до 4 130 лева и до 4 430 лева.

Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица се усилва от 1 януари 2024 година от 780 лева на 933 лева, а от 1 януари на съответната година за интервала 2025-2026 година до равнището на минималната работна заплата, избрана според член 244 от Кодекса на труда. Минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства от 780 лева на 933 лева, а от 1 януари на съответната година за интервала 2025-2026 година до равнището на минималната работна заплата, избрана според член 244 от Кодекса на труда. Минималните осигурителни приходи по главните стопански действия и квалификационни групи специалности се усилват до равнището на минималната работна заплата за 2024 година – 933 лева, като се прави промяна единствено във връзка с позициите, които са под избрания размер на МРЗ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР