Днес народните представители от Възраждане - Маргарита Махаева и Кръстьо

...
Днес народните представители от Възраждане - Маргарита Махаева и Кръстьо
Коментари Харесай

„Възраждане“ иска компенсации за спирането на тока, омбудсманът ги подкрепя

Днес народните представители от „ Възраждане " - Маргарита Махаева и Кръстьо Врачев посетиха омбудсмана на Република България Диана Ковачева, по отношение на обезщетенията на жителите за дните, в които са оставяни без ток.

Енергийните сдружения са на мнение, че обезщетения не се дължат, в случай че прекъсването на тока се дължи на непреодолима мощ или на форсмажорни условия.
В българското право, понятието форсмажор се употребява единствено в теорията, само че непреодолимата мощ е легално дефинирана в законодателството ни и по-конкретно в член 306 от Търговския закон, където се показва, че непреодолима мощ е непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент.

В диалога с омбудсмана Маргарита Махаева посочи, че преди всичко е неуместно снеговалежите през зимата да бъдат наричани непредвидено събитие. Тя счита, че прекъсването на тока, разследване на значителни снеговалежи се дължи на човешка неточност, а не на непреодолима мощ, а точно на недобро стопанисване и на несъответстващо за климатичните ни условия слагане на електрически стълбове и електропроводни жици. Човешка неточност е и неподдържането и несвоевременното окастряне на дърветата, защото натежалите от сняг клони се отчупват и при рухването си раздират електропреносните жици. Това от своя страна към този момент изключва и втората причина за безвъзвратност на събитието.

Народните представители от „ Възраждане " смятат, че обезщетения на жителите следва да се дължат освен при прекъсването на тока, само че и при прекъсването на водата и топлоподаването, което е неизбежен резултат от прекъсването на електроподаването.

Омбудсманът изяви предпочитание за подпомагане и съобщи, че застава зад позицията на „ Възраждане ". От своя страна политическата организация ще сезира КЕВР и министерството на енергетиката с искане да задължат ЕРП-тата да изплатят обезщетения за породените неудобства на жителите за всеки ден, в който са били оставени на мрачно и студено по виновност на сдруженията.

По самодейност на „ Възраждане " следва и чуване на Министъра на енергетиката, както и на ръководителя на КЕВР по тематиката пред Народното събрание на Република България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР