Днес Надзорният съвет на Мета обяви, че ще разгледа два

...
Днес Надзорният съвет на Мета обяви, че ще разгледа два
Коментари Харесай

Върховния съд на Мета заседава: Войната в Газа произведе първите спешни случаи за разглеждане

Днес Надзорният съвет на Мета разгласи, че ще прегледа два случая по ускорена процедура - първите в историята на експертното тяло, което бе замислено от Марк Зукърбърг като самобитен " висш съд " за решения, свързани с модерацията на наличие във " Facebook ".

Бордът се състои от 22-ма членове от целия свят, в това число някогашния министър председател на Дания Хеле Торнинг-Шмид, притежател на Нобелова премия (Тавакол Карман), водачи на правата на индивида, публицисти, всред които дългогодишния някогашен основен редактор на " Гардиън " Алън Русбриджър, писателя Халед Мансур, съдии и специалисти от мозъчни тръстове, основния изпълнителен шеф на PEN America и други

Решенията на Надзорния съвет са дефинитивни и се ползват както за съответните случаи, по които съветът се е произнесъл, по този начин и при тълкуването на съответните правила за модерация на наличие при други сходни проблеми.

И двата случая, които ще бъдат прегледани незабавно от борда, са свързани с продължаващия спор сред Израел и " Хамас ". Става дума за изявления, които в началото са свалени от " Инстаграм " и " Facebook " за нарушение на политиките на Мета против разпространяването на изображения, показващи принуждение и страдалчество, и за обрисуване на рискови организации и лица.

Една от изявленията демонстрира последствията от офанзивата против болничното заведение " Аш Шифа " в Газа от израелските отбранителни сили, а другата включва видео на израелски пленник, снимано от " Хамас " на 7 октомври. Публикациите бяха възобновени и в двете платформи.

" Настоящият спор сред Израел и Хамас бележи значимо събитие, при което Мета можеше да приложи някои от по-новите рекомендации на борда за реакция при рецесия и ние оценяваме по какъв начин компанията извършва уговорките си ", сподели за Wired Томас Хюз - шеф на администрацията на Надзорния съвет. Според него тези два случая дават добра опция " да проучим деликатно по какъв начин Мета се оправя с незабавни обстановки. "

Компанията стана обект на рецензии за това по какъв начин се оправя с модерацията (контрола) на наличието към спора. През октомври организацията 404 Media заяви, че изкуственият разсъдък на " Мета " превежда " палестински " като " палестински терорист " и доста палестинци показаха неодобрение, че видимостта на тяхното наличие бива потискана (понижавана) посредством така наречен shadow banning (ограничаване на проявлението без ясна индикация, " в сянка " ) или отстранено изцяло.

" Мета ", сходно на множеството социално-медийни платформи, употребява композиция от автоматизирани принадлежности и хора, които модерират наличието " ръчно " - доста от тях наемани от външни реализатори - при вземането на решения дали обещано наличие нарушава разпоредбите на платформата. Компанията също поддържа лист с " рискови организации и лица ", който включва субекти като Ислямска страна, Хитлер, Ку-Клукс Клан и " Хамас ".

Според Сабханаз Рашид Дия, някогашен член на екипа по политики на Мета, създател и шеф на мозъчния концерн за софтуерна политика Tech Global Institute, автоматизираната система постоянно не може да направи разлика сред изявления, обсъждащи или даже осъждащи " Хамас ", и такива, в които се показва поддръжка.

След спора през 2021 година сред Израел и Палестина отчет за надлежна инспекция на използването на правната рамка за правата на индивида, пожелан от Надзорния съвет и оповестен през 2022 година, откри, че компанията е прилагала както в несъразмерна, по този начин и в незадоволителна степен някои от личните си политики. Казано по-просто, това значи, че нерядко наличие, което трябваше да бъде отстранено, остава налично за потребителите и продължава да се демонстрира и популяризира, до момента в който наличие, което не нарушава разпоредбите на платформата, бива отстранено.

Марва Фатафта, която е шеф по политиката и застъпничеството в групата за отбрана на цифровите права MENA в организацията с нестопанска цел Access Now, споделя, че е видяла незначителна смяна в системите на Мета от 2021 година насам и счита, че политиките на компанията за модериране на наличие към момента не са транспарантни за потребителите.

Така да вземем за пример след нашествието на Русия в Украйна " Мета " вкара изключение от своите политики по отношение на подбуждането към принуждение, позволявайки на потребителите в избрани страни да разгласяват наличие като " гибел на съветските нашественици ", отнасящо се до съветската войска, което нормално би било отстранено. " Въпреки това ние не разрешаваме недвусмислени апели за принуждение против съветски цивилни ", разясни тогава на Анди Стоун от Мета пред " Върдж ".

Мета образува Надзорния съвет през 2020 година с главната цел да " помогне на " Facebook " да отговори на някои от най-трудните въпроси по отношение на свободата на изложение онлайн: какво да отстранява, какво да оставя и за какво ". Надзорният съвет има пълномощието да преглежда и даже да анулира решенията за модериране на наличие, взети от Мета, както и да издава необвързващи рекомендации по отношение на политиките на Мета. Експертното тяло получава десетки хиляди претенции за разглеждане на решения от консуматори, само че избира и се произнася единствено по няколко десетки годишно. Механизмът за изпращане на тъжби до Надзорния съвет не поддържа български език.

Подобна на Съвета на Мета би трябвало да бъде функционалността на сертифицираните органи за извънсъдебно споразумяване на разногласия, които ще се произнасят по решенията за модериране на наличието на обществените медии откакто стартира да се ползва Регламентът на Европейския съюз за цифровите услуги (ЗАЦУ).

Потребителите на платформите ще имат опцията да подават тъжби за модерацията на наличие, което са разгласили - в това число тъжби, които не са били позволени посредством вътрешната система за разглеждане на тъжби на платформата, и ще имат право да избират всред който и да било орган за извънсъдебно споразумяване на разногласия, който е бил сертифициран в сходство с наредбите на ЗАЦУ.

Регламентът бе признат през октомври 2022 година, само че стартира да се ползва от 17 февруари 2024 година, като към този момент бяха избрани доста огромните онлайн платформи, за които ЗАЦУ вкарва специфичен регулаторен режим, основан на риска. 

 
ТЕМА преди 5 часа 3434 преди 14 часа 1553 преди 14 часа 812
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР