Днес над равнинната част от страната ще преобладава облачно и

...
Днес над равнинната част от страната ще преобладава облачно и
Коментари Харесай

До 18° днес, през ноември - от минус 5° до плюс 24° |

Днес над равнинната част от страната ще доминира облачно и мъгливо време. На обособени места, основно в източните региони ще преръмява. Над планинските региони ще бъде най-вече слънчево. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са най-вече сред 13° и 18°. Привечер и през нощта против вторник над Западна и Централна България видимостта ще се усъвършенства, а облачността краткотрайно ще се раздира и понижава, предвижда Национален институт по метеорология и хидрология.

Над планините ще бъде най-вече слънчево. В утринните часове в ниските елементи ще има мъгла. Ще духа сдържан, по високите и открити елементи - до мощен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра към 10°, на 2000 метра - към 5°.

Над Черноморието ще доминира облачно, преди обяд и мъгливо време. На места ще преръмява. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максимални температури на въздуха: 14°-16°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгря в 7 ч. и 01 мин. и ще залезе в 17 ч. и 19 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 18 мин.

Седмицата

Във вторник от запад облачността бързо ще се усили и тук-там от запад на изток ще превали дъжд; по-голяма е вероятността за по-съществени количества в обособени региони в Западна България, където дневните температури ще останат към 10°. В Дунавската низина вятърът краткотрайно ще се обърне от запад-северозапад. Над Източна България преди обяд ще се задържи с ниска облачност, която след обяд за малко ще намалее; там ще се усили вятърът от югозапад и дневните температури ще доближат 16°-18°.

През идващите дни с поток от юг-югозапад температурите ще се покачват, облачността ще се раздра. В четвъртък и петък в Източна България и северно от планините югозападният вятър ще се усили и през втория ден дневните температури в тези региони ще доближат 20°-25°. С ниска облачност или мъгли в нощните часове и преди обяд ще бъде в западната част на Дунавската низина и на Горнотракийската равнина и там оптималните температури ще остават по-ниски. През почивните дни вятърът ще се обърне от изток-североизток, облачността ще е най-вече забележителна, съвсем без превалявания. Температурите ще се намаляват, само че ще останат по-високи от нормалните за първото десетдневие на ноември.

Месецът



Тази година през ноември се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската равнина е сред 5 и 8°, за високите полета – сред 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – сред 8 и 10°, в планинските региони — от минус 5 до 3°.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските региони – сред 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред минус 5 и 0°, по-високи по Черноморието, а най-високите - сред 19 и 24°.

През втората половина от първото десетдневие, с намаляване на югозападния вятър, температурите ще се намаляват и към края на интервала ще станат близки до нормалните. По-често ще доминира облачно време, към 6-7.ХI има нараснала възможност за превалявания.

До средата на месеца ще останат изискванията за валежи тук-там, а температурите ще бъдат близки до междинните. Впоследствие, до края на второто десетдневие времето ще е умерено, вероятността за превалявания е дребна. В равнините заран ще има ниска облачност и мъгли, към и след обяд над множеството региони ще е най-вече слънчево. Температурите едва ще се покачат. В планините и планинските региони ще бъде слънчево и топло.

През третото десетдневие по-голяма е вероятността за повече динамичност в атмосферата. Времето ще е изменчиво, ще има и превалявания. Температурите през множеството дни ще бъдат по-високи от нормалните за интервала.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР