Днес над България ще има пренос на сахарски прах. В

...
Днес над България ще има пренос на сахарски прах. В
Коментари Харесай

Сахарски прах над България до вторник: Астматиците да носят маски

Днес над България ще има транспорт на сахарски прахуляк. В западната половина на страната ще бъде със междинни до високи концентрации, на изток ще са ниски. Утре преносът на сахарски прахуляк над цялата страна ще продължи и ще бъде с високи концентрации, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.
Преносът на сахарски прахуляк е събитие, което е всекидневно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация релативно постоянно води до заслепение на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен транспорт доближават и до нашата страна.
Във вторник, когато въздушните потоци ще са най-вече от северозапад, концентрацията на сахарски прахуляк над страната ще стартира да понижава.
Качеството на въздуха ще се усъвършенства дефинитивно чак в края на седмицата идната седмица (около 4-5 април), когато над страната ни се чака да премине леден атмосферен фронт със мощен западен вятър, настояват синоптиците.
Междувременно обаче лекарите поучават по-чувствителните хора, изключително тези с астма и ХОББ, да поставят маска за лице, когато излизат на открито. При тях може да се следи засилена кашлица в резултат на раздразнение в долните дихателни пътища.
БИ ТИ ВИ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР