Днес на връх Шипка и в Габрово ще се състоят

...
Днес на връх Шипка и в Габрово ще се състоят
Коментари Харесай

140-годишнината от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с поход, възстановка и заря

Днес на връх Шипка и в Габрово ще се състоят тържествата във връзка 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година

Желаещите да вземат участие в програмата на Шипка могат да се изкачат до върха пешком като участници в един от четирите лъча, които ще потеглят от Соколския манастир, местността Узана, храм-паметника " Рождество Христово " в град Шипка и от местността Бивака (началният час е 8.45 ч), оповестява на уеб страницата си община Габрово. Сред участниците в похода ще бъде и президентът Румен Радев, заяви прессекретариатът на президента.

В 12 ч. президентът и висш главнокомандващ ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще постави венец пред Паметника на свободата.

След формалната част сдружение " Традиция " ще показа възстановка на шипченските боеве.

Вечерта в Габрово ще има среща с родственици на участници в епопеята. В 20.50 часа президентът ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част на площад " Възраждане " в Габрово след което ще се състои
проверка-заря.

Областната администрация в Габрово заяви,че е проведен превоз за искащите да се включат в тържествата. Автобусите за връх Шипка ще потеглят в 9.30 часа от пл. " Възраждане " и ще извозват жители до момента в който има искащи. След привършване на възстановката ще стартира транспортиране към Габрово. Цената на билета в двете направления е 3 лв., а на еднопосочния – 2 лева Осигурени са и рейсове за туристическите походи. От площад " Възраждане " за Соколския манастир рейсовете потеглят в 7.30 часа, с цената на билета е 2 лева, а за искащите да вземат участие в похода от местността Узана – в 7.00 часа.

От сутринта до привършване на националното честване на връх Шипка ще бъде прекратено придвижването на директно преминаващите транспортни средства по пътя Габрово – Шипка – Казанлък в двете направления. Трафикът ще бъде пренасочен през Прохода на републиката, като за товарните коли ограничаването ще важи от 07.00 ч.
През прохода Шипка ще се пропущат единствено рейсове и леки коли с посетители и гости на тържествата, както и междуградски автобусен превоз.

Ограничения за прекъсване и паркиране ще има и в центъра на Габрово.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР