Днес на пленарната сесия в македонското Народно събрание, която се

...
Днес на пленарната сесия в македонското Народно събрание, която се
Коментари Харесай

Скопие ратрифицира договора за новото име


Днес на пленарната сесия в македонското Народно заседание, която се чака да стартира в 11:00 локално време, ще се гласоподава законопроектът за утвърждението на контракта с Гърция за новото име на страната. Вчера министърът на външните работи Никола Димитров приказва един час пред Парламентарната комисия по европейските въпроси за процеса по решение на разногласието с името и изясни постигнатия контракт с Гърция съвсем член по член, съобщи БГНЕС. Комисията одобри законопроекта за одобрение на контракта, оповестиха македонски медии.

В своето послание, което имаше персонален привкус, заради дългогодишното му присъединяване в този развой, Димитров сподели, че тези дни са исторически за Македония. Текстът на контракта за него е въпрос на отговорност и национализъм. Той също съобщи, че договорът е подписан без напън от Запада и е значимо съглашението да бъде утвърдено до края на седмицата, с цел да може Македония да получи оферти за участие в НАТО и Европейски Съюз до края на месеца.

На вчерашното съвещание беше гласувана потребността от одобрение на контракта. 61 депутати гласоподаваха " за”, 40 " против”. За самото одобрение ще се изисква болшинство или болшинство на присъстващите депутати. Минималният кворум за работа е 61 депутати, което значи, че за прекосяването на законопроекта ще са нужни 31 гласа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР