Днес на отчетно годишно събрание Окръжна прокуратура – Добрич, втора

...
Днес на отчетно годишно събрание Окръжна прокуратура – Добрич, втора
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура – Добрич отчете свършеното през 2021 г.

Днес на отчетно годишно заседание Окръжна прокуратура – Добрич, втора поредна година регистрира спад в броя на следените и новообразуваните производства и преписки по следствения контрол през 2021 година Като съществена причина за тази наклонност, е отчетеното  понижение на общата записана престъпност в Област Добрич, което от години е дълготраен развой и има по-скоро криминологично пояснение. В отчетно годишно заседание участваха госпожа Росица Славова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, господин Огнян Дамянов – член на ПК на Висш съдебен съвет, прокурор Пламен Костадинов от Апелативна прокуратура - Варна, всички прокурори от Окръжна прокуратура – Добрич, районният прокурор и двамата заместник-районни прокурори на Районна прокуратура – Добрич, заместител - ръководителят на Окръжен съд – Добрич господин Петър Монев, ръководителят на Административен съд госпожа Красимира Иванова, и.ф. шеф на Търговско дружество " Национална сигурност “ – Добрич господин Юри Печански, представител на ОД на Министерство на вътрешните работи – Добрич.

Административният началник на структурата Радослав Бухчев показа главните акценти в работата на прокуратурите в правосъдния регион на Окръжна прокуратура – Добрич за миналата година. Прокурор Бухчев стартира с това, че за втора поредна година прокурорите и следователите се наложи да работят в условия на епидемиологична конюнктура, което сътвори редица усложнения, само че качеството на осъществената работа и издадените прокурорски актове е непокътнато през 2021.

В осъществяване на заложените от основния прокурор цели при започване на 2020 година и през 2021 година прокуратурите от региона продължиха взаимната активност с органите на Министерство на вътрешните работи с устременост противопоставяне и понижаване на битовата престъпност, в това число похищенията във връзка с възрастни хора, откриване и следствие на незаконна активност с предмет наркотични субстанции, противопоставяне на закононарушенията по превоза.  Проведените профилирани полицейски интервенции от полицията в съгласуваност с прокуратурата доведоха до стабилно понижаване броя на осъществените закононарушения в региона “

Независимо от неподходящата (епидемична) среда, трайно се резервира високото равнище на срочност на инспекциите, на следствие на делата, както и на произнасянията от прокурорите по всички типове надзори.

3 639 е броят на преписките, по които прокурорите в района са работили през предходната година, като 97,25 % от тях са решени. Устойчива е наклонността за доста висок % на привършване на преписки в края на отчетния интервал.

През 2021 година от прокурорите в област Добрич са следени 4575 досъдебни производства. Запазва се наклонността за понижаване на броя на новообразуваните каузи, което е директен резултат от трайната наклонност за понижаване на престъпността на територията на област Добрич. Новообразуваните досъдебни производства през 2021 година са 1738. През годината прокурорите в региона са работили по 594 бързи производства.

В съда са импортирани 792 прокурорски акта, от които 271 са обвинителни актове, 440 са оферти за съглашения и 95 са оферти за освобождаване  от наказателна отговорност с налагане на административно наказване по чл.78а от Наказателен кодекс.

През 2021 г.  на съд са предадени 828 лица, а наказаните с влезнала в действие присъда лица са 829.

Налице е спад в закононарушенията срещу личността, понижаване на досъдебните производства за закононарушения срещу собствеността и стопанството, лек спад при документните закононарушения и закононарушенията срещу реда и публичното успокоение. Наблюдава се и наклонност към понижаване броя на следените досъдебни производства, свързани с противозаконен трафик на хора, както и на тези, свързани с държането и разпространяването на наркотични субстанции.

Броят на делата с предмет пране на пари, еврофондове, закононарушения срещу правата на жителите, компютърни закононарушения, корупционни и данъчни закононарушения се резервира релативно идентичен.

През 2021 година в Добричкия правосъден регион са следени 56 досъдебни производства, свързани с тъй наречените корупционни закононарушения, от които 4 са импортирани в съда, а с влезнала в действие неоправдателна присада са 3 лица. През 2021 година са следени общо 75 досъдебни производства, свързани с осъществени данъчни закононарушения. От тези каузи в съда са импортирани 10 против 10 лица, като 9 лица са били приети за отговорни с влезнал в действие правосъден акт.

През отчетния интервал са регистрирани 4 умишлени убийства, които са разкрити. Две досъдебни производства за осъществени убийства са импортирани в съда, а наказаните с влезнали в действие през 2021 година неоправдателни присъди за убийства са 3 лица.

Окръжният прокурор на Добрич означи, че през 2021 година доста се е подобрила атмосферата на работното място на магистратите и чиновниците, подобрила се е работата по повод медийната политика.

Като цели за 2022 година административният началник на Окръжна прокуратура – Добрич  уточни, че в област Добрич ще продължи взаимната работа на прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи в тенденция противопоставяне и понижаване на битовата престъпност и похищенията против възрастни хора, откриване и следствие на незаконна активност с предмет наркотични субстанции, активизиране активността по неприключените две и повече досъдебни производства, водени против един обвинен, противопоставяне на закононарушенията по превоза,  както и на тези, свързани с тежката престъпност, корупцията, изпирането на пари, злоупотреби с фондове и имущество на Европейски Съюз, данъчни и финансови закононарушения и противозаконен трафик на хора и опиати, както и понижаване броя на делта със срочност на следствие над 3 години.

В умозаключение прокурор Радослав Бухчев подчертава върху обстоятелството, че хората са най-важният детайл и залог за триумфа на всяка една конструкция и грижата за работната среда и условия на труд също ще остане приоритет. 

След отчета всички участници в съвещанието се включиха в полемика по главните акценти от него, по настоящи тематики от публично значение и по значими цели за актуалната 2022 година.

На съвещанието бе дадена висока оценка на работата на прокурорите в района и бе изразено задоволство от постигнатите резултати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР