Днес (на 3 ноември) се навършват 60 години, откакто първото

...
Днес (на 3 ноември) се навършват 60 години, откакто първото
Коментари Харесай

60 години от първото куче в космоса

Днес (на 3 ноември) се навършват 60 години, откогато първото живо създание напусна орбитата на Земята през 1957 година, излитайки с съветския сателитен сателит " Спутник ", с цел да остане вечно в историята като първото куче космонавт.

От улицата в космоса

Открито на улицата от надарен наблюдаващ от съветската галактическа стратегия, кучето Лайка е отговаряло на всички критерии за галактическата задача. Сред серия от подготвителни образования, кученцето е определено сред шест други.

Очарователната Лайка е имала еднопосочен билет за космоса, въпреки че това не е било изяснено на света. Според френска медия интернационалната угриженост за Лайка провокира необятни полемики, в които съветски представители твърдят критиците, че няма заплаха за кучето и то ще се върне на Земята в сигурност след осем дни.

Разбира се, това са били единствено празни приказки, тъй като се е очаквало кучето да обиколи Земята, оцелявайки от осем до 10 дни, само че в никакъв случай не са се надявали, че ще се върне жива, споделя биологът, обучил Лайка, Адилия Котовская пред Quartz. Просто не е било допустимо по това време.

 Снимка 321738

Лайка не устоя даже един ден. Оцелява единствено няколко часа след политане. Сателитът не е задоволително изолиран от лъчите на слънцето и кучето бързо стартира да прегрява. Тя умира от радиация единствено след девет орбита към Земята, доста по-рано, в сравнение с даже нейният треньор е очаквал.

Смъртта ѝ се е пазела в загадка, като дори се пускали подправени вести за сигурността на Лайка. Сателитът, на който е било кучето, изгаря на 14 април 1958 година

Адилия Котовская, която в този момент управлява лаборатория в Московския институт по биомедицински проблеми и към момента работи за подготовката на същества за галактически пътувания, знае същинската история, несъмнено. Въпреки това, тя се гордее с Лайка и работата й на куче космонавт.

" Тези девет орбита на Земята трансфораха Лайка в първия космонавт в света - жертва за триумфа на бъдещите галактически задачи ", декларира Котовская.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР