Днес, на 18 февруари, е Неделя Сиропустна – последният ден

...
Днес, на 18 февруари, е Неделя Сиропустна – последният ден
Коментари Харесай

Митрополит Григорий оглавява службата в неделята на взаимното опрощение

Днес, на 18 февруари, е Неделя Сиропустна – последният ден преди началото на Великия пост, припомниха от врачанската митрополия. Това е и денят, в който се опрощаваме взаимно.
Денят стартира с утреня и света литургия, на която се чете фрагментът от Евангелието на Матея, в който се споделя: "Ако простите на индивидите съгрешенията им, и вам ще елементарни Небесният ви Отец; в случай че ли не простите на индивидите съгрешенията им, и вашият Отец няма да елементарни съгрешенията ви " (Мат. 6:14-15). Във Враца архиерейска света литургия ще бъде отслужена в катедралния храм “Св. апостоли”. Богослужението ще бъде управлявано от Врачанския митрополит Григорий.
Следобед в 16 ч. в храма “Св. Възнесение” ще стартира вечерня, след която e взаимното помилван. Богослужението ще бъде предстоявано също от Врачанския митрополит. За богослужението в храма “Св. Възнесение” ще се съберат свещеници от цялата врачанска епархия. Взаимното помилван стартира владиката, след него свещенослужителите и най-после миряните. Митрополитът първо се покланя на иконите на Иисус Христос и на Света Богородица, и по-късно желае амнистия от свещенослужителите. След това същото правят свещенослужителите към него и събратята си. Накрая миряните се опрощават с митрополита, свещениците и другите миряни. Взаимното помилван цели да ни приготви с чисти души да стартираме идния нравствен героизъм – Великия пост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР