Днес на 101 години почина д-р Иванка Овчарова, офталмолог, основателка

...
Днес на 101 години почина д-р Иванка Овчарова, офталмолог, основателка
Коментари Харесай

Кърджали потъна в скръб: Отиде си най-известната столетничка

Днес на 101 години умря доктор Иванка Овчарова, офталмолог, основателка на Очното поделение в болничното заведение в Кърджали. За потомство кърджалийци тя беше изключителна жена и доктор.

Поклонението ще се състои в неделя, 20 септември, сред 13.00 и 14.00 часа в гробищния парк в Кърджали.

Д-р Овчарова е измежду пионерите на опазването на здравето в Кърджали. Родена е в царско време в покрайнините на Пазарджик. Обявяването на Втората международна война осуетява следването й във Франция.

Прехвърля се в Братислава, а след година се връща в България, с цел да продължи образованието си във Факултета по медицина към Софийския университет, който тогава наброява едвам 10 девойки.

Помни бомбардировките над София и времената, в които „ златният “ български лев е бил равностойно платежно средство в Европа. Преживяла е разцвета и залеза на монархията, налагането и рухването на комунистическия режим, прехода към народна власт.

В Кърджали идва през 1956-та. Д-р Овчарова е очен хирург, създател и дълготраен завеждащ на Очното поделение в регионалната болница, където внедрява революционния способ криоекстракция за лекуване на очна катаракта. Зад гърба си има над 1 500 интервенции и признателността на хиляди пациенти, на които е върнала зрението.

Очното поделение тя основава на 15 септември 1959 година. Приживе обича да се майтапи: „ На доста хора съм отворила очите “. И това не е метафора.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР