Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи

...
Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи
Коментари Харесай

Проверка на министър Димитров установи незаконни отклонения от Владайски канал

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи инспекция на Владайски канал във връзка на подадено от Областния шеф на Перник писмо, в което е отправено искане от кмета на с. Владая за обезпечаване на хигиеничен екологичен най-малко на река Владайска, след водовземно оборудване, построено на реката.

Проверката беше осъществена взаимно с специалисти от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ и Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “. Към река Владайска екологичният най-малко в размер на 20 л./сек е обезпечен според разрешителното. Комисията откри, че в посока язовир „ Студена “ по Владайски канал са ориентирани към 160 л./сек. общо от трите водохващания. В същото време справката за положението на бент. „ Студена “ на 09.09.2020 година демонстрира приток от 61 л./сек., или почти 100 л./сек. се губят от Владайски канал до бент. „ Студена “.

От инспекциите, осъществени от специалисти на двете басейнови дирекции, с констативен протокол са открити няколко противозаконни водовземания, включително отклонения за Пречиствателна станция за питейни води – Рударци и отклоняване за кв. Кало на с. Рударци и други отклонения с неустановени ползватели, които нямат издадени разрешителни по реда на Закона за водите, както и подадени заявки за такива.

За откритите отклонения в размер на приблизително от 100 л./сек. от притока за бент. „ Студена “ ще бъдат известени регионалния шеф на област Перник и Прокуратурата за предприемане на дейности по подготвеност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР