Днес министър-председателят Николай Денков ще посети ПАВЕЦ Чаира.ПАВЕЦ Чаира е

...
Днес министър-председателят Николай Денков ще посети ПАВЕЦ Чаира.ПАВЕЦ Чаира е
Коментари Харесай

Премиерът ще посети ПАВЕЦ „Чаира”

Днес министър-председателят Николай Денков ще посети ПАВЕЦ „ Чаира ”.


ПАВЕЦ " Чаира " е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, ситуирана в Рила планина, под язовир " Белмекен ". Тя е втория стадий от построяването на хидро-комплекса е Каскада " Белмекен-Сестримо " и ПАВЕЦ " Чаира ". В централата са инсталирани 4 обратими елемента " Тошиба " с номинални мощности от 216 MW - в турбинен режим и 186,2 MW - в помпен режим. От април 1995г са в употреба I-ви и II-ри елементи, а от август 1999г. - III-ти и IV-ти елементи, с което се доближава цялостната мощ на ПАВЕЦ " Чаира ".

За повишение на енергийната успеваемост на комплекса е планувано да се построи ХВ " Яденица ", състоящ се от язовир " Яденица " и реверсивен напорен тунел с дължина 6730m и с диаметър 7,00 m, свързващ язовир " Яденица " с долния изравнител на ПАВЕЦ " Чаира ". Това ще даде опция за увеличение времето на непрекъсната работа на ПАВЕЦ " Чаира " в генераторен режим на цялостна мощ от 8,5 на 22 часа.

Помпено-акумулиращата централа спря работа след повреда напролет на 2022 година Оттогава протичат процедурите за ремонт. В края на предходната година стана ясно, че две от четирите елемента би трябвало да проработят до края на 2024 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР