Днес между 11:00 и 13:00 часа, в музей „Етър” се

...
Днес между 11:00 и 13:00 часа, в музей „Етър” се
Коментари Харесай

Музей Етър очаква своя 14-милионен посетител

Днес сред 11:00 и 13:00 часа, в музей „ Етър” се чака да влезе 14-милионният клиент, оповестиха от културния център.

От основаването си през 1964, това неповторимо място притегля стотици хиляди туристи. Музей „ Етър” е отворен при започване на септември и до края на същата година през него минават 12 000 души. Преброяването става въз основата на точна статистика. От 1966 посетителите стартират да надвишават 100 000. 13-милионният е посрещнат през 2015 година

От тогава до затварянето на музеите, поради пандемията от COVID-19, годишно над 200 000 души посещават „ Етър”.

Той е на едно от първите места в страната по брой гости след отварянето на музеите през месец май тази година и остава една от най-предпочитаните дестинации за културен туризъм в България.

Сн. Булфото

Според шефа проф. доктор Светла Димитрова екипът е подхванал най-правилните дейности, с цел да предизвика посетителите да се завърнат.

„ Ние имаме един нулев месец – април, когато музеите бяха затворени. Следващите – май и юни, също са слаби откъм туристи. Обикновено това е интервал на училищен екскурзии, които тази година, поради ограниченията за сигурност, не се осъществиха. Това се отрази на всички музеи. Ние въпреки всичко имаме гости, само че по-скоро става въпрос за фамилии с деца, в сравнение с за училищен групи.

Като цяло има понижение на посетителите, само че ние организираме доста начинания, с цел да сме атрактивни. Отчитайки настройките, че хората пътуват най-вече през почивните дни, започнахме да организираме демонстрации и игри, създадохме среда за по-добро опознаване на културното завещание.

Изработка на натурални сапуни в Център Българка на музей „ Етър “

Даваме опция на посетителите интензивно да се включат в разнообразни действия – работа с шнур, разработване на предмети от глина, наблюдаване по какъв начин работят участниците в наши планове и стратегии – КЕВИС и „ В света на Старопланинската архитектура”. Въпреки това, спадането на броя на посетителите е факт”, разяснява проф. доктор Светла Димитрова.

Традиционната българска шевица въодушевява участниците в симпозиума за лендарт и кинетично изкуство КЕВИС

В построяването на обичайната каменна стълба има доста тънкости, които единствено занаятчия може да ти покаже

През май 2020 в музея са влезнали 6 200 души, а през същия месец на 2019 са 31 620.

През юни се вижда леко повишаване, макар че наваксване няма. 10 542 са регистрираните гости, като за юни 2019 са 25 690. Юли се оказва по-благоприятен. За този летен месец през музей „ Етър” са минали 16 800. 25 700 са били те през юли 2019.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР