Днес Лвов е главен културен и икономически център на Западна

...
Днес Лвов е главен културен и икономически център на Западна
Коментари Харесай

Красив европейски град, където кафето струва около 90 стотинки

Днес Лвов е основен културен и стопански център на Западна Украйна. Каменният лъв е знак на силата на града и се свързва с неговото име. Градът има един от най-красивите площади в тази част на Европа. Къщите и постройките в него са издигнати в разнообразни стилове - от Ренесанса до модернизма.

Лвов се намира покрай границата с Полша и в него живеят над 850 хиляди души. Разположен е на река Полтава и заема първото място в Украйна по брой непокътнати културно-исторически монументи и със своята хубост и необятна гама от разнообразни здания се откроява измежду градовете в Централна и Източна Европа. Той също по този начин е под закрилата на ЮНЕСКО.
Снимка: shutterstock  Красив европейски град, където кафето коства към 90 стотинки

Основан е в средата на 13 в. от княз Данило Галицки, който го назовава в чест на своя наследник Лев Данилович. За първи път информация за града се появява в хрониките през 1256 година Главните търговски пътища от Черно и Балтийско море, Източна и Западна Европа способстват за бързото му икономическо развиване. От 1772 до 1918 година градът е носил името Лемберг, когато е столица на австрийското подвластно Кралство Галиция и Лодомерия. След Първата международна война дружно с цяла Галиция влиза в състава на Полша, а от 1939 година с Източна Галиция влиза в Украинска ССР в състава на Съюз на съветските социалистически републики.
Снимка: shutterstock  Красив европейски град, където кафето коства към 90 стотинки

Какво да посетите там?

Неговото архитектурно оформление е общ брой от многочислени стилове и столетия – от готическата Католическа катедрала от 14 в. до бароковата катедрала „ Св. Георги “; манастирът „ Бернандин “ от ренесансовия жанр и Параклисът на Боимес съществува взаимно с Арменската черква.

Поради своите културно-исторически монументи, той има един от най-красивите площади в Европа, състоящ се от 44 къщи, които са издигнати в разнообразни стилове - от Ренесанса до Модернизма. Една от най-красивите къщи там е " Черната къща ", която е прелестен образец за ренесансова украинска просвета.

На площада има четири фонтана, статуи, които символизират митологични същества - Нептун, Диана, Амфитрит и Адонис.

Много монументи преобладават в централната част на града, датиращи от 16 и 17 век, и доста историци го считат за " музей навън ". Цялостната архитектура на града се добавя от църквите.

На площада на свободата е домът на Операта с още девет театъра и 60 музея, което прави града столица на културата.
Снимка: shutterstock  Красив европейски град, където кафето коства към 90 стотинки

Какво да ядем и пием и какви са цените?

Най-известното украинско ядене " вареники " - кнедли, топки от тесто с квас, пълнени с пюре, кисело зеле, сирене, варени яйца...

Има и вкусни украински палачинки от деруни, пробвайте грузински кначапури, самун, пълнен със сирене и яйца.

В този град можете да се отпуснете малко повече от други известни туристически дестинации. Цените от време на време са „ нелепи “. Например можете да вземете бира за 1,60 лв. и кафе за 90 стотинки.
Снимка: shutterstock  Красив европейски град, където кафето коства към 90 стотинки

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР