Днес литовците избират нов президент, предаде ТАСС. Едновременно с това

...
Днес литовците избират нов президент, предаде ТАСС. Едновременно с това
Коментари Харесай

Литва избира президент

Днес литовците избират нов президент, съобщи ТАСС. Едновременно с това те гласоподават и на два референдума – за въвеждане на двойно поданство, и за понижаване с 15% на броя на депутатите в Народното събрание. 

Девет души се борят за поста на държавен глава. Според социологическите изследвания максимален късмет обаче имат  54-годишния икономист Гитанас Науседа, 44-годишната някогашен министър на финансите Ингрида Шимоните и 48-годишният министър председател Саулюс Сквернелис. 

Според допитванията Шимоните е желана от заможните и образованите жители, само че ненапълно популистките причини на Сквернелис му печелят поддръжка в по-бедните селски региони, отбелязва Агенция Франс Прес.

Настоящият президент Далия Грибаускайте заема поста за втори мандат и не може да бъде избрана отново. 

През последните години Литва съумя да се оправи с проблемите към своя стопански напредък, добавя Българска телеграфна агенция. Миграцията на локалното население към Западна Европа сътвори дефицит на работна ръка, до момента в който централната ѝ банка предупреждаваше за сериозните стопански проблеми на фона на загатна за финансовия срив от 2008 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР