Днес лидерите на Г-7 ще проведат извънредна видеоконферентна среща за

...
Днес лидерите на Г-7 ще проведат извънредна видеоконферентна среща за
Коментари Харесай

САЩ, ЕС и шефът на НАТО осъдиха остро руските ракетни удари срещу Украйна

Днес водачите на Г-7 ще проведат изключителна видеоконферентна среща за спомагателни наказания против Москва, оповестява БНР.

Съединените щати, Европейският съюз и генералният секретар на НАТО осъдиха остро масираните съветски ракетни удари против Украйна и подчертаха, че помощта за Киев няма да бъде прекъсната. Лидерите на Г-7 ще проведат през днешния ден видеоконферентна среща, с цел да решат какви спомагателни наказания да подхващат против Москва.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш упрекна Русия в „ неприемлива ескалация на войната “.

Посланикът на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислица дефинира Русия „ терористична страна “ по време на изключително съвещание на организацията. Общото заседание беше свикано поради анексирането на четири украински района от страна на Москва, и се организира часове след масираните съветски ракетни удари върху украински градове.

„ Кървава диря остава след влизането на съветската делегация на това общо заседание. Целенасоченото поразяване на цивилни обекти е военно закононарушение. Русия за следващ път потвърждава, че е терористична страна, която би трябвало да бъде възпряна по най-категоричен метод “, уточни Кислица.

В отговор представителят на Русия не засегна ракетните удари, само че отбрани анексирането на украински райони от страната му. Общото заседание на Организация на обединените нации отхвърли предлагането на Русия за скрито гласоподаване на подготвяната неоправдателна резолюция за анексирането на украински територии. Възможно е документът да бъде гласуван още довечера от 193-те страни на организацията.

Руският президент Владимир Путин не загатна нищо за ударите в Украйна с цивилни жертви, само че даде да се разбере, че вчерашните въздушни удари са възмездие за детонацията на Кримския мост, която окачестви като терористичен акт.

Говорителят на висшия представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Петер Стано дефинира съветските изказвания за България и гърмежа на Кримския мост като „ лишени даже и от най-малка меродавност “.

Преди това ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че камионът, взривил оборудването, е тръгнал от Бургас.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Съединените щати, че пречат на мирното решение на спора в Украйна. Според нея Вашингтон цели единствено да нанесе стратегическо проваляне на Русия, която е подготвена за дипломация, само че единствено в случай че бъдат изпълнени изискванията й.

Украйна не може да бъде сплашена с ракетни удари, съобщи президентът Володимир Зеленски:

„ Защо бяха нанесени такива удари? Врагът желае да се опасява, да накара хората да бягат, само че за нас посоката е единствено една – напред, и демонстрираме това на бойното поле “.

Зеленски заяви, че е разговарял с американския президент Джо Байдън. Двамата са разискали противовъздушната защита на Украйна, като Зеленски е декларирал, че тя е към този момент приоритет №1 в отбранителното съдействие сред Украйна и Съединените щати.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР