Днес Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка

...
Днес Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка
Коментари Харесай

За първи път подуправител на БНБ обявен в несъвместимост от Антикорупционната комисия!

Днес Комисията за противопоставяне на корупцията уведоми Българската национална банка за постановено решение, с което е открила несъответственост във връзка с господин Андрей Гюров, подуправител, началник на ръководство " Емисионно ", се оповестява на страницата на Българска народна банка.
 
" До предприемане на последващите законосъобразни дейности, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е подозрения по отношение на съблюдаване на правната рамка, господин Гюров излезе в неплатен отпуск ", написа още на уеб страницата на Българска народна банка.
 
 Българска национална банка (БНБ) Българска национална банка (БНБ) Източник: Zonanews
Гюров, който беше ръководител на парламентарната група на " Продължаваме промяната ", бе определен на 26 юли 2023 година от Народното събрание за подуправител на централната банка като номинация точно на обединението ПП-ДБ. Гюров дава отговор за валутния ръб на страната и за ръководството на солидния интернационален валутен запас от 66 милиарда лева
 
Няколко месеца по-късно се появиха изявления от публична информация от Софийския градски съд, съгласно която към 6 октомври 2023 година Андрей Гюров продължава да е член на един от управителните органи на политическа партия " Продължаваме промяната " – събитие, което е несъвместимо с поста му на централен банкер.
 
През 2023 година " ИТН " настояваше за уволнението му, тъй като не прекратил в точния момент участието си в управлението на партията. Тогава Гюров твърдеше, че е подал оставка от партийния пост незабавно, а съгласно устава на партията оставката поражда неотложно деяние. Така Гюров смята мандата си за преустановен от 26 юли 2023 година
 
Съдът обаче постанови друго - че към 6 октомври 2023 година Андрей Гюров продължава да е член на един от управителните органи на Политическа партия. Управление " Емисионно ", ръководено от Гюров, дава отговор за стабилността на валутния ръб, ръководството на запасите в задгранична валута и вложенията в скъпи бумаги, преструктурирането на кредитни институции и икономическите разбори и прогнози на националната ни банка.
 
Андрей Гюров е съучредител на политическа партия " Движение Да България ". През септември 2021 година Кирил Петков го кани да се причисли към Продължаваме промяната и той го прави.
 
На парламентарните избори в България през ноември 2021 година, като претендент за депутат е лидер на листата на Продължаваме промяната за 1 МИР Благоевград и е определен за народен представител. Избран е за ръководител на парламентарната група на Продължаваме промяната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР