Днес Комисията отпусна над 6,5 милиарда евро на девет държави

...
Днес Комисията отпусна над 6,5 милиарда евро на девет държави
Коментари Харесай

Защита на работните места и работниците: окончателно плащане по инструмента SURE за България

Днес Комисията отпусна над 6,5 милиарда евро на девет страни членки при последната трансакция по линя на SURE — инструмента, предопределен за отбрана на работните места и приходите, наранени от пандемията от COVID-19. С днешното девето и последно заплащане по линия на SURE предоставената финансова помощ на 19 страни членки възлиза на общо 98,4 милиарда евро. Като част от днешните интервенции България получи 460 милиона евро, Кипър — 29 милиона евро, Чехия — 2,5 милиарда евро, Гърция — 900 милиона евро, Хърватия — 550 милиона евро, Литва — 142 милиона евро, Латвия — 167 милиона евро, Полша — 1,5 милиарда евро и Португалия — 300 милиона евро. Всички девет страни членки към този момент са получили финансова поддръжка по линия на SURE.

Това оповестиха от Европейска комисия.

С отпуснатите заеми ще се финансират минали разноски за ограниченията, въведени за превъзмогване сериозните социално-икономически последствия от рецесията с COVID-19. Те ще оказват помощ на страните членки да покрият разноските, свързани с финансирането на националните схеми за подкрепяне на работата на ненапълно работно време и на сходни ограничения, в това число за независимо заетите лица, или на някои свързани със здравето ограничения. Тези ограничения спомогнаха да се резервира заетостта и да се поддържат приходите по време на пандемията от COVID-19.

Инструментът SURE сполучливо оказа помощ на страните членки да смекчат последствията от пандемията през 2020 г. и поддържа бързото възобновяване през 2021 г. В  на Комисията по отношение на инструмента SURE се показва, че с него е оказана поддръжка на близо 31,5 милиона души и 2,5 милиона предприятия през 2020 г. и на 9 милиона души и над 800 000 предприятия през 2021 г. През юни 2021 г. SURE завоюва премията на Европейския омбудсман за 2021 г. за положително ръководство в категорията " даване на услуги, насочени към жителите ". Срокът на разполагаемост на средствата по инструмента SURE изтича на 31 декември 2022 г.

Днешните заплащания бяха финансирани посредством издадените от Комисията  на стойност 6,548 милиарда евро, които бяха добре посрещнати от вложителите през този интервал в края на годината.

Контекст

SURE — Европейският инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия — е основен детайл на всеобхватната тактика на Европейски Съюз за отбрана на работните места и служащите в отговор на коронавирусната пандемия. По линия на инструмента SURE се дава финансова поддръжка под формата на заеми, отпускани от Европейски Съюз на страните членки при удобни условия.

Комисията предложи Регламента за SURE на 2 април 2020 г. като част от първичния отговор на Европейски Съюз на пандемията. Той беше признат от Съвета на 19 май 2020 г. като категоричен израз на европейската взаимност и средствата по инструмента станаха разполагаеми, откакто всички страни членки подписаха гаранционните съглашения на 22 септември 2020 г. Първото заплащане беше осъществено пет седмици, откакто средствата по SURE станаха разполагаеми.

На 7 декември 2022 г. Комисията емитира нова 15-годишна обществена облигация на стойност 6,548 милиарда евро за програмата SURE на Европейски Съюз с падеж декември 2037 г. Комисията емитира обществени облигации за финансиране на инструмента SURE и употребява постъпленията за даване на заеми " бек-ту-бек " на страните членки бенефициери. Допълнителна информация за тези облигации, както и цялостен обзор на средствата, набрани при всяка емисия, и на страните членки бенефициери са налични онлайн .

За България, Кипър, Чехия, Гърция, Хърватия, Литва, Латвия и Португалия днешните заеми съставляват спомагателни средства към първичната финансова помощ, предоставена по линия на инструмента SURE през 2020 г. Тези спомагателни средства бяха предоставени от Съвета сред септември и ноември 2022 г. За Полша заплащането на последната част от финансовата помощ, предоставена през 2020 г., беше осъществено през днешния ден, откакто през ноември беше позволен проблем, обвързван с усвояването на финансирането.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР