Днес кметът на община Борован Десислава Тодорова свика извънредна пресконференция,

...
Днес кметът на община Борован Десислава Тодорова свика извънредна пресконференция,
Коментари Харесай

​Кметът на Борован с извънредна пресконференция за случая в социалния дом

Днес кметът на община Борован Десислава Тодорова свика изключителна конференция, с цел да показа какви дейности е подхванала до момента по скандалния случай за принуждение над децата от центъра за настаняване от фамилен вид в общината. Тодорова бе съпроводена от юрист Пламен Петков и шефката на обществените Мария Търнавска.
По време на конференцията стана ясно, че шефът на ЦНСТ-то Лъчезар Бичовски е претърпял интервенция във врачанската болница и сега е в отпуск по болест. Неговата служба се съвместява от Ана Димитрова, която е и педагог. Назначен е към този момент и нов педагог – Мариела Стойчева, която е на мястото на Людмила Петрова. Петрова пък е в болничен, който откакто изтече ще бъде дисциплинарно уволнена.
Другият огромен проблем, който бе разискван на срещата бе скандалният видеоклип, излъчен от предаването „ Господари на ефира “, където лицата на насилваните деца бяха показани пред цялата страна. Според юрист Пектов това е жестоко тъпчене на закона и от организацията за протекция на детето би трябвало да се самосезират и да потърсят отговорност на предаването и Нова ТВ.
Предлагаме ви да видите цялостната позиция по случая на кмета на Борован Десислава Тодорова. Публикуваме текста без редакторска интервенция:
„ Във връзка със значимия публичен интерес във връзка изнесени в медиите данни за упражнено принуждение над деца от Центъра за настаняване от фамилен вид в село Борован от страна на чиновници в същия показвам следната публична позиция:
Проблемът, който се отразява в медиите от началото на седмицата е извънредно сериозен, а интерпретациите по него са доста и разнообразни. Усеща се предпочитание да се създаде следващата сензация, да се уточни един провинен, да се раздаде правораздаване в ефир и казусът да се реши в този момент. В късите телевизионни включвания се вършат внушения, че институциите си трансферират топката и това ще е следващият случай, в който ще се вдигне звук, а след това нещата ще продължат по остарелия метод.
Изразявам актуалната позиция, с цел да кажа, че това няма да стане. Този случай, ще бъде оголен във всичките му елементи и всеки ще понесе отговорността си, съгласно каузи, който има в генерирането на казуса.
Искам да се чуе ясно, че няма по какъв начин проблеми трупани с години да се решат в 10 минутно изявление.
Искам също да заявя, че всички институции, ангажирани с грижата за децата не са спирали работа от момента, в който излъчените записи ни станаха притежание. Работим в съдействие и всеки извършва пълномощията, дадени му от закона. Всички ние не работим, с цел да запълваме ефирно време, а сме длъжни да спазим процедури, гарантиращи заслужено и трайно решение на казуса.
Още в деня, в който ми беше показан запис от кореспондент на „ Господари на ефира “ назначих комисия от чиновници на oбщина Борован, която да извърши инспекция по изнесеното пред мен на 08.02.2018 година за принуждение, упражнено в ЦНСТ, с. Борован от личен състав на центъра по отношение на настанени там деца. Тази моя заповед изпратих на Дирекция „ Социално подкрепяне “ в Бяла Слатина за обезпечаване на обществен служащ, защото нямаме право да организираме каквато и да е процедура с присъединяване на дете без подобен служащ. Изпратих я и в районното ръководство на Министерство на вътрешните работи в Бяла Слатина за обезпечаване на полицейски чиновник, защото фрагментите съдържаха задоволително данни за принуждение и реших, че полицията следва да е осведомена, че стартира такава инспекция. По телефона се свързах с шефа на районна дирекция „ Социално подкрепяне във Враца и взаимно с нея организирахме неотложно работата на чиновниците си и персонално посетихме центъра за изясняване дали има подобен случай в него, кои са чиновниците, забъркани в него, кои са потърпевшите деца и по кое време са се случили случаите.
Назначената от мен комисията извърши инспекцията на 8 и 9 февруари, като за констатациите си ми показа отчет на 12.02 2018 година В него има задоволително данни, за упражнявано от чиновници на центъра вербално и физическо принуждение над деца, настанени там. Установи се, че случаите, които са снимани и някой от медиите излъчиха са от октомври 2017 година Докладът ще изпратя в прокуратурата, тъй като смятам, че част от установените в него действия са закононарушения. Доколкото знам тече следствие в тази тенденция, само че не бих могла да разясня детайлности.
За мен в тази ситуация са тревожни няколко обстоятелството:
На първо място това, че някой персонално е възприел и даже снимал с телефон принуждение над деца и за близо половин година не е счел за нужно да подаде сигнал за това в полицията, в отдел „ Закрила на детето “ или в общината, която провежда и дава отговор за обществената услуга. Трудно ми е да си показва що за човек може да гледа по какъв начин някой тормози дете и вместо да вземе ограничения да прекрати това - снима клипче, което даже не показва в полицията. Нека всеки самичък си прави заключения по този въпрос.
Второто притеснително нещо е, че тези произшествия са ставали в наличието и на други чиновници от центъра, които очевидно са възприели насилието, само че не са взели ограничения нито да бъде прекъснато, нито да бъде отразено в съответния дневник, нито да бъде докладвано в полиция, прокуратура и община.
Третото обезпокоително нещо е цялостната липса на недоволства от децата. Те не са споделяли за сходни прекарвания нито в учебно заведение с учителите си и педагогическия консултант, нито с психолога на центъра, нито със обществените служащи от отдел „ Закрила на детето “, които съвсем всеки ден са ги посещавали съгласно проектите за работа с тях. Надявам се всеки, интересуващ се от тематиката схваща, че в случай че нямаме данни за нередности няма по какъв начин да вземем ограничения за премахване на казуса.
Назад във времето през 2012 година и 2015 година при шефа на центъра е имало сигнали за принуждение по отношение на деца от две служителки. Едната е уволнена, а на другата е осъдена с предизвестие за уволняване. Наказанията са наложени от шефа на услугата. Никой случай на принуждение, станал му прочут не е неглижиран.
След установяването на горните обстоятелства идва ред на разумния въпрос, който звучи от началото на седмицата: „ Какви ограничения ще взема и ще има ли уволнения? “
Първите ограничения, които взех бяха да назнача комисия и тя да ми даде обстоятелства, на чиято база да подхваща следващи дейности.
За времето на неявяване на шефа на ЦНСТ заради болнични от 25.01.2018 година бях разпоредила той да бъде заместван от различен чиновник. При инспекцията на назначената от мен комисия се откри, че точно този чиновник е забъркан в част от случаите на принуждение. Незабавно откакто това ми беше докладвано издадох заповед да прекрати заместването на шефа и на нейно място разпоредих тези функционалности да се извършват от различен чиновник на ЦНСТ. Това е институция и не може без шеф. Има документи и процедури, свързани с децата и с ръководството на услугата, които се оформят и подписват от ръководещия услугата, надлежно от заместващия го чиновник. Направих опити да убедя външни хора с нужния опит и квалификации да поемат краткотрайно ръководството на ЦНСТ, до момента в който шефът се завърне от болнични, само че всички ми отхвърлиха.
Това са действително свършените досега дейности за една седмица. От тук насетне през днешния ден ще предам копие от отчета на комисията, която назначих в прокуратурата. Ако от там решат, че упоменатите в отчета чиновници са правили или допускали принуждение над деца и това е закононарушение, те разполагат с механизми по Наказателно-процесуален кодекс да отстранят лицата от работа.
Предстои осъществяване на дисциплинарно произвеждане от моя страна по отношение на шефа на услугата и повсеместен разбор на аргументите, довели до случаите и до толкоз късното им узнаване и набелязване на ограничения за недопускане на нови случай на принуждение над деца. Работата в тази тенденция ще продължи през идната седмица и за резултатите ще Ви уведомя.
Що се отнася до уволненията:
Аз не отстранявам хора поради клипове и медиен напън. Дисциплинарни ограничения се вземат на база доказателства за съответно дисциплинарно нарушаване на съответно лице. Един шеф може да постанова дисциплинарни санкции единствено на служащ, който е назначил. По силата на закона /чл. 18а, алинея 1 от Закона за общественото подпомагане/ единственият служащ, който се назначава от кмета на общината е ръководителят на услугата. В съответния случай това е шефа на ЦНСТ, с. Борован. Пак съгласно закона /чл. 18а, алинея 2 от Закона за общественото подпомагане/ шеф на личния състав в обществената услуга, каквато е ЦНСТ е нейният началник. След като не съм шеф на личния състав в ЦНСТ, то аз като кмет не разполагам с дисциплинарна власт над чиновниците там, т. е. по закон нямам право да ги санкционирам. Подобно уволняване би представлявало превишаване на пълномощията ми, което е закононарушение.
Това мое изявление се стори несъответстващо на водещ в утринен ефирен блок. На мен ми се коства несъответстващо да си вдигаш рейтинга като манипулираш хората, че кметът е вълшебник, може всичко, само че очевидно не желае.
Подчертавам, че единственият, който мога на санкционирам дисциплинарно е шефът на ЦНСТ. От 25.01.2018 година - 2 седмици преди да схвана за записите, той е в болнични като е претърпял хирургична намеса. Докато служителят не е на работа не може да се организира дисциплинарно произвеждане по отношение на него. Същият има право да изрази мнение, да бъде изслушан и да даде писмени пояснения. Ако не ги желая обаче, каквото и наказване да наложа, то ще бъде анулирано от съда без да разисква претекстовете ми. Просто подобен е законът. Аз като жител на тази страна и като кмет съм длъжнада съблюдавам законите й. Ако на някой това му се коства несъответстващо ще му за няколко въпроса:
1. Счита ли, че едно престъпление може да се поправи с осъществяването на друго такова?
2. Какъв сигнал съгласно него дава кмет, който жестоко погазва Кодекса на труда и издава в цялостно схващане противозаконна заповед за уволняване?
3. Как да желая от другите съблюдаване на разпоредбите, в случай че аз ги нарушавам? И последно
4. Ще пристигна след една година като завърши делото за сходно уволняване да отрази по какъв начин гордо нелегално уволнения служащ ще развява правосъдно решение за възобновяване му на работа, съчетано с погашение на обезщетение в размер на 6 заплати за това, че си е почивал в къщи. Това ли е съответно?
Отново наблягам, че дисциплинарно наказване ще има. То ще бъде наложено по открития в закона ред при цялостно съблюдаване на всички правила на Кодекса на труда.
По-сериозното обаче е да се проучват аргументите за тези неприемливи прояви и да се разработят работещи механизми за предотвратяването, докладването и следствието им. На хартия и сега съществуват такива механизми, само че фрагментите са показателни до каква степен се съблюдават.
Настоящата позиция остава отворена за допълнения на всеки стадий от идната работа, като това което мога да подсигурявам е, че община Борован ще бъде оптимално открита за мнения, ще разиска всяка смислена концепция и предложение за възстановяване механизма на работа и взаимоотношение сред институциите и гражданското общество, тъй че в последна сметка повече да не се повтарят сходни похищения над деца “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР