Днес кабинетът се очаква да утвърди новия размер н а

...
Днес кабинетът се очаква да утвърди новия размер н а
Коментари Харесай

Днес кабинетът взима важно решение за минималната заплата от 1 януари 2024 година

Днес кабинетът се чака да утвърди новия размер н а минималната заплата, която ще влезе в действие от 1 януари 2024 година. Тя ще е  933 лв., което е с близо 20 % повече по отношение на настоящето минимално заплащане, а размерът е избран като половината от междинната заплата за страната за интервал от предишни 12 месеца, показва БНР.

Новата формула за минималната заплата се ползва за първи път, тя бе призната при започване на тази година с измененията в Кодекса на труда. Преди дни и след разискване в Националния тристранен съвет на постановлението общественият министър Иванка Шалапатова съобщи: " С приемането на постановлението размерът на минималната работна заплата ще се усили със 153 лева по отношение на сегашната ѝ стойност от 780 лева, което прави растеж от 19.6% “.

Синдикатите даже желаеха по-висок размер на минималната заплата от 933 лв. за следващата година, Любослав Костов от КНСБ сподели: " Няма страна в Европейски Съюз, която да е влезнала в Европейски Съюз с по-малко от 500 евро минимална заплата “.

Бизнесът обаче е срещу административната формула, ръководителя на БТПП Цветан Симеонов предизвести: " Ще стартират изкривявания в сключването на договорите и по този метод ще се помпа сивият бранш “.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР