Днес изтичат два важни срока, свързани с предстоящите на 2-и

...
Днес изтичат два важни срока, свързани с предстоящите на 2-и
Коментари Харесай

Днес изтичат важни срокoве, свързани с предстоящите на 2-и октомври избори

Днес изтичат два значими периода, свързани с идните на 2-и октомври предварителни избори за народни представители, припомнят от Областната администрация в Русе и Районната изборна комисия /РИК/.

Днес е последният ден за складиране на заявление за гласоподаване по сегашен адрес. Това се постанова, тъй като предварителните изборни описи са направени по непрекъснат адрес на лицата. Гражданите, които имат непрекъснат и сегашен адрес в разнообразни обитаеми места, могат до края на деня да подадат заявление да бъдат включени в изборния лист по сегашен адрес.

До края на деня могат да се подават и заявки за практикуване на правото на глас на друго място от претенденти за народни представители, членове на РИК и наблюдаващи.

Изтича и срокът, в който гласоподавателите с трайни увреждания с неспособност да гласоподават в изборно помещение, могат да подадат искане за мобилна изборна урна в писмена форма или по интернет в страницата на общинската администрация. Пропусналите датата могат да подадат заявление и до 26 септември, в случай че в обитаемото място към този момент има назначена преносима изборна комисия.

Заявленията могат да се подават и електронно през уеб страницата на Главна дирекция ГРАО. Електронен автограф не се изисква.

От РИК припомнят, че гласоподавател, който е дал своя вот по сегашния си адрес на изборите през предходната година и желае това да се случи и в този момент на 2 октомври, би трябвало да подаде ново заявление за гласоподаване по сегашния си адрес.

Същевременно продължава и взаимната осведомителна акция. През уикенда жителите на редица обитаеми места ще се срещнат от близко с процеса на машинно гласоподаване. Демовотът ще бъде вероятен още от 09.30 часа през днешния ден, като електронните устройства ще бъдат поредно ситуирани в Мартен и Сандрово. Паралелно машини ще има в Две могили, Бъзовец и Чилнов. Демо устройствата ще бъдат позиционирани на централни места – към пазарите или пред кметствата, като задачата е оптималната посещаемост. От старта на взаимната акция сред РИК и Областната администрация при започване на седмицата повече от 250 души от района са дали своят вот с демо машините. 

Утре пробните машини ще бъдат разполагаем на жителите на русенския квартал „ Средна Кула “, както и в Борово и Екзарх Йосиф.

Припомняме, че регионалният шеф Анатоли Станев взе участие в среща с министър-председателя Гълъб Донев. В рамките на нея той увери министър председателят, че подготовката на идните парламентарни избори в Русенско минава безпроблемно. Особено внимание е обърнато и на пресичането на опциите за платен и корпоративен избор.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР