Днес изтичат доста важни срокове. Единият от тях е, че

...
Днес изтичат доста важни срокове. Единият от тях е, че
Коментари Харесай

ЦИК: Подготовката за изборите върви в срок, партията на Цветанов се отказа от участие във вота

Днес изтичат много значими периоди . Единият от тях е, че всички партии, обединения, инициативни комитети, които са регистрирани за присъединяване в изборите за Европейски парламент и Народно заседание, следва да подадат документи до 17:00 ч. за регистрация на кандидатските листи. За членове на Европейския парламент - в ЦИК, а за народни представители - в районните изборни комисии. Днес би трябвало да завърши регистрацията на самите кандидатски листи, напомни Матева.

До момента в ЦИК за членове на Европейския парламент документи за регистрация са подали 24 партии и обединения и един предприемчив комитет, издигнал самостоятелен претендент . Подадена е и подписка, която се ревизира. След като се върне резултатът от инспекцията, ще бъде взето надлежно решението за регистрация, уточни още заместник-председателят на ЦИК.

Росица Матева уточни, че на уеб страницата на ЦИК има подраздел " Кандидатски листи ", където е оповестена информация за всички регистрирани претенденти.

Листите се обновяват непрестанно. В момента, в който се вземат решения, се разгласяват на нашата страница, сподели Матева.

Заместник-председателят на ЦИК напомни също, че през днешния ден изтича и срокът, в който партии и обединения могат да подадат заявление да бъде заличена регистрацията им за изборите на 9 юни. До момента имаме подадени заявки от две партии за изтриване на регистрацията. Едната е партия " Правото ", която е записана и за двата типа избори, другата е " Републиканци за България " , която е записана единствено за присъединяване в изборите за Народно заседание. Днес следобяд ЦИК ще се произнесе по тези заявки, сподели Матева.

По-рано през днешния ден от Политическа партия " Републиканци за България " оповестиха, че няма да взе участие в идните парламентарни избори, защото не са разкрили " виновни и откровени сътрудници ".

" Ние от Републиканци за България считаме, че скоро в България няма да има устойчиво постоянно държавно управление. Категорични сме, че бихме работили с партии и хора, които не имитират грижа за бъдещето на България, а желаят действително развиване и ще пазят достолепието на страната и нейните жители. В момента не намираме виновни и откровени сътрудници, с които да изпълним тези цели. Знаем, че този миг ще пристигна ", обясниха от партията.

На 8 май от 16:00 ч. ще бъде изтеглен жребият, с който ще се дефинира номерът на всички партии и обединения, както и самостоятелни претенденти, регистрирани в ЦИК за членове на Европейския парламент, с който ще вземат участие в бюлетината, заяви още Росица Матева.

Ако остане регистрацията на предприемчив комитет в Стара Загора за депутат, надлежно там ще бъде прибавен от районната изборна комисия номерът, идващ изтеглените в ЦИК номера в бюлетините. След този чоп ще бъдат изтеглени и номерата за присъединяване във формите на предизборна акция в Българска национална телевизия и БНР. Тъй като акциите мъчно ще се отделят една от друга, ЦИК взе решение, че за партиите и обединения, които не получават дотации, ще бъде определян един медиен пакет за тези, които са регистрирани и за двата типа избори, изясни заместник-председателят на Централната изборна комисия.

Предизборната акция стартира в 00:00 ч. на 10 май , припомниха от комисията и приканиха за приемливост при провеждането ѝ.

До 14 май е срокът за българските жители, живеещи отвън страната, да подадат заявление за гласоподаване. В 17:00 ч. на 8 май партиите и обединенията могат да подадат документи за присъединяване в частичните локалните избори, планувани за 23 юни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР