Днес изтича срокът за изпращане на протоколите от работата на

...
Днес изтича срокът за изпращане на протоколите от работата на
Коментари Харесай

Плетенето на рибарски мрежи в Кошава с номинация за Живи човешки съкровища

Днес изтича срокът за изпращане на протоколите от работата на регионалните комисии и цялостните досиета на селектираните кандидатури за попълване на Националната система " Живи човешки съкровища - България ". От област Видин е избрана кандидатурата „ Плетене на риболовен мрежи – обичаен поминък от с. Кошава ”, на НЧ „ Съзнание - 1928 ". Един от дребното риболовци, които не престават да практикуват този поминък, е 66-годишният Венцислав Николов. 
" Помня бай Петър, бай Георги, те главно са ми посочили тия игли, тапи, въжета... първо ги плетем и след това ги слагаме на въжета и с тапи, избрани размери, би трябвало да знае какъв брой е огромно окото, какви размери и какъв брой е висока мрежата и самото платно на мрежата се слага върху въжета, с цел да можеш да ловиш риба. Ако не знаеш по какъв начин - рибата ще излезе от мрежата... ", сподели Венцислав Николов.
От област Монтана за присъединяване в националния стадий по попълване на системата " Живи човешки съкровища - България " е избрана кандидатурата на танцовия състав за достоверни хора при национално читалище " Пробуда " село Липен. В област Враца не са постъпили номинации и няма излъчени претенденти. 
Селектираните на регионално равнище живи човешки съкровища ще бъдат прегледани от комисия и някои от тях ще бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание. Очаква се това да стане до края на октомври. /БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР