Днес изтича срокът, който Министерството на отбраната (МО) определи за

...
Днес изтича срокът, който Министерството на отбраната (МО) определи за
Коментари Харесай

Изтича срокът за заместващи изтребители, определен от МО

Днес изтича срокът, който Министерството на защитата (МО) дефинира за така наречен заместващи изтребители, заяви БНР.

Въпросът породи, откакто стана ясно, че България ще получи първите Ф-16 през 2025-а, а до края на тази година ще използваме МиГ-29.

Вариантите са изтребители от Франция, Швеция или Израел. Но единствено преди седмица служебният министър Димитър Стоянов регистрира забавяне. И уточни като вид " удължение на употребата на самолетите МиГ-29 ".

Този вид също е сложен. Полша, от където чакаме два мотори разгласи, че може да даде два. Но вторият трябвало да премине през оценка. Вариантът с ремонта на други беше отритнат. Полша има проекти да пренасочи миговете си към Украйна.

Пред Българска телеграфна агенция командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " бригаден военачалник Николай Русев сподели, че става по-трудна поддръжката на миговете поради прекъсването на доставките на аварийни елементи.

Заместващите изтребители би трябвало да имат запас. Обучението на водачите ще отнеме шест месеца. А общата рамка за усвояването на изтребителите е година.

" Ако самолетите могат да дойдат след две години, те не са ни нужни ", споделя Русев. Според него заместваща платформа ще ни бъде нужна най-малко до момента в който страната ни получи всичките самолети Ф-16. България чака 16 такива изтребители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР