Днес изтече срокът, в който имаше възможност да бъдат предлагани ...

Днес изтече срокът, в който имаше възможност да бъдат предлагани

Галина Захарова остава единственият кандидат за наследник на Лозан Панов

Днес изтече срокът, в който имаше опция да бъдат предлагани претенденти за нов ръководител на Върховния касационен съд и единствената номинация е оповестената предходната седмица - на арбитър Галина Захарова.Право да номинират претенденти имат най-малко трима от членовете на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като болшинството (6 от тях) са определени от квотата на Народното заседание, а четирима са определени от съдии. Колегията може да излъчи общо трима претенденти за поста.

Предложения за номинации може да създадат пленумът на Върховния касационен съд, който към този момент оферира Захарова, и пленумът на Върховния административен съд. Право да издигне претендент има и министърът на правораздаването Янаки Стоилов.

С изтичането на периода кандидатурата остава единствено една, а процедурата по желание не престава съгласно планувания и авансово утвърден от Висшия правосъден съвет (ВСС) график. Предвидено е Висш съдебен съвет да я изслуша и да организира гласоподаване на 14 януари 2022 година

Междувременно ръководителят на Върховен касационен съд за претендент за държавен глава. В момента Панов е в неплатен отпуск до изборите, а мандатът му отпред на Върховен касационен съд изтича на 10 февруари.

Източник: dnevnik.bg