Днес Избирателната колегия на САЩ се събира, за да гласува

...
Днес Избирателната колегия на САЩ се събира, за да гласува
Коментари Харесай

Избирателната колегия на САЩ ще гласува за президент на страната

Днес Избирателната гилдия на Съединени американски щати се събира, с цел да гласоподава за президент на страната. Избирателната гилдия е орган-плод на компромис сред създателите на страната, които гневно са спорили дали президентът да бъде избиран от Конгреса или с национално гласоподаване, напомня Франс прес.

На президентските избори (тази година те бяха на 3 ноември) американците гласоподават във всеки един американски щат. А във всеки един американски щат има избран брой членове в Избирателната гилдия, която точно дефинира кой е президентът. Съгласно изборната система на Съединени американски щати всички щати без два - Мейн и Небраска - употребяват метода " спечелилият взема всичко ", т.е. претендентът на президентските избори с най-вече гласове на гласоподаватели в даден щат получава гласовете на всичките му членове в Избирателната гилдия. Щатите Мейн и Небраска употребяват по-сложна система на систематизиране съгласно обособените изборни региони.

В Избирателната гилдия има общо 538 души, което значи, че за продобиване на президентски избори са нужни 270 електорни гласа. Преди четири години да вземем за пример републиканецът Доналд Тръмп загуби националния избор на гласоподавателите от демократката Хилари Клинтън, само че победи в такива щати, които му осигуриха общо 304 електорни гласа в Избирателната гилдия против нейните 227 гласа. Сега демократът Джо Байдън си обезпечи гласовете на 306 членове в Избирателната гилдия, а за Тръмп останаха 232 електорски гласа.

Тридесет и два щата и Окръг Колумбия имат закони за управление на електорите, с цел да не се изкушават те да гласоподават " без да пита " и да не се преценяват с изразената на президентските избори национална воля. Някои щати постановат санкция за несъобразяване с волята на гласоподавателите, а други плануват отменяне на гласа и промяна на електора.

След като Избирателната гилдия гласоподава, бюлетините са изпратени в Конгреса. Там двете камари се събират на 6 януари на сесия, управлявана от вицепрезидента Майк Пенс. Пликовете с гласовете от всеки щат и от Окръг Колумбия се отварят и гласовете се броят, напомня Асошиейтед прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР