Днес Иван Гешев е получил и подписал преписа от предложението

...
Днес Иван Гешев е получил и подписал преписа от предложението
Коментари Харесай

Главният прокурор е получил преписката за предсрочното му освобождаване

Днес Иван Гешев е получил и подписал преписа от предлагането на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за предварителното му освобождение. Това съобщи Боян Магдалинчев от Висш съдебен съвет.

Съгласно разпоредбите от предната процедура за освобождение на основния прокурор, преписът се изпраща незабавно след входирането на настояването (в петък, 12 май - б.р), само че защото Иван Гешев не е бил в България, документът му е връчен през днешния ден.

„ Предложението към този момент е връчено и стартира да тече седмодневен период, в който основният прокурор може да направи възражения и да уточни доказателства ", сподели Магдалинчев пред Българска национална телевизия.

„ Висш съдебен съвет може само да прегледа предлагането за освобождение, само че не може да се самосезира по изказванията на Иван Гешев от през днешния ден “, разясни Боян Магдалинчев. И разяснява, че настояването на прокурорската гилдия го е изненадало, както и че не е виждал сходно напрежение в прокуратурата до момента.

„ Нямам пояснение от кое място потегли, само че фактически не е прелестно нито за системата, нито за обществото. Не знам какви са връзките сред двамата (Иван Гешев и Борислав Сарафов - б.р), тъй като те застъпват две взаимоизключващи се тези. Единият сочи за политиката в прокуратурата, другият сочи други неща за заместника си “.

Процедурата по освобождението не би могла да се форсира, тъй като е към този момент написана. След като изтече седмицата, в която Гешев може да показа възраженията си, в тридневен период Висш съдебен съвет би трябвало да свика съвещание, в което да ревизира редовността и допустимостта на предлагането.

Това значи, че е допустимо за пояснения да бъде привикан и израелският специалист, за който бе обявено, че е направил оглед на мястото на гърмежа против кортежа на Иван Гешев.

„ За премахване на основния прокурор са нужни 17 гласа във Висш съдебен съвет, който сега е с понижен състав - липсват двама души от съдийската гилдия и един от прокурорската “, сподели Магдалинчев. Иван Гешев, който по право е член на съвета, също не може да взе участие в гласуването.

„ Иска ми се да имам вяра, че не е подложен на политическо вмешателство, въпреки че в някои случаи, по разнообразни способи и начини, примерно посредством законодателни промени, може да се въздейства върху правосъдната власт “, разяснява Боян Магдалинчев и даде образец със закриването на профилираните съд и прокуратура.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР